UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Мира Шилић – “Перје на текстилу”

002

Изложба “Перје на текстилу” Мира Шилић од 20. октобра до 1. новембра 2015. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Mотив перја на текстилу

Мира Шилић, мастер дизајнер, открива нам нову димензију своје природе. Инспирацију, за овај рад, Мира је нашла на птицама, тачније на њиховом перју које је уједно и њихов најлепши украс. У многим културама птице су од памтивека духовни симбол божанске љубави и симбол за душу. Својим слободним летом птице отелотворују симболику која се појављује као обећање: и ми се можемо уздићи у небо, даљину и висину, одрешити се од свих везаности за земаљску тежину и окренути се ка ефемерном духу. Док птице посматрамо, у свом срцу, с њима летимо елегантним луковима по бескрајном плавом небу. Лепота птица у лету издиже нас из нашег постојања. Тако сам појам птице постаје симбол и инспирација за сваког уметника. Птице као да су на врху лествице, толико јаке и пуне живота. Прелепе луталице, надарене свом постојећом лепотом, домаћини су свих предела које не знају за границе. Зато, није никакво чудо што је Мира Шилић перјем толико опчињена. Питам се: колико је само њених жеља остварено у њиховим слободним животима, у неописивом шарму перја. Она је у једноствном перју открила минималистичку једноставност. Анализирајући њхову суштину, увидела је вишеструку функционалност и лепоту, коју је сместила најпре на прочишћене скице, а потом на бројне текстилне узорке. Традиционално, перје се користи за пуњење јастука, прекривача, мадраца, врећа за спавање и сл. Код овог ствараоца, оно се нашло на самој површини, на десену! Палета десена и одабраних материјала је намењена текстилу за унутрашњу декорацију. Они су предлошци за постељине, прекриваче, драперије, завесе, ролетне, али и мебл за екстеријер. Реализација њених идеја одвела ју је у дигиталну еру. Све скице штампане су дигиталним технолошким поступком на модерним савременим тканинама.
Мирини материјали намењени су екстеријеру. Ведрим колоритом и динамиком црно-белих и сивих тонова подстичу машту реципијената. Ови материјали утичу на лепо расположење, што је један од важних фактора доброг дизајна 21. века. Овде се прожима савремени начин живота и модни императив савременог текстила за дизајн ентеријера и екстеријера. Птица у руци значи сигурност, птица на слободи значи песму, а Мотив перја на текстилу ову изложбу.

др ум Вера Марковић

003

Инспирација

Помисао на перје, асоцира на неупоредиву лепоту и неизмерно богатство боја и украса природе. Са друге стране, перје као украс, може се срести у различитим цивилизацијама и периодима. Перје је магичан материјал пун живота. Јавља се као господар валера, даје тон времену и простору. Његова интеракција са простором и људима пружа нова значења и функционалност.
Дизајнирани текстил тежи да буде применљив у простору за одмор, опуштање, уживање, али и да пружи могућност да се по жељи клијента ентеријер лако претвори и у пословни простор. Добијени дизајн са стилистичким перјем и употпуњен пругама пружа безграничне могућности у креирању простора: он је динамичан али и транспарентан, у зависности од жељa и потреба клијента. Основни циљ је био да се покуша створити дизајн, применљив како у ентеријеру, тако и у екстеријеру. Постојала је тежња дизајнирати што стилизованије перје на метражној тканини намењеној савременом ентеријеру.

Мира Шилић

001

Кратка биографија

Мира Шилић рођена 2.октобра 1961. у Новом Саду. Завршила академске студије и стекла звање мастер примењени уметник. Запослена у средњој школи за дизајн “ Богдан Шупут “ у Новом Саду на одсеку Дизајн текстила. Члан УПИДИВ – а од 1987 године, секција текстила. Излагала на бројним колективним изложбама као што су ФОРМА , бијеналне изложбе чланова УПИДИВ – а. Новосадски октобарски салон 2000. Амбијента, Граф – про међународни сајмови. Мајски салон у Београду 2001. Учесник манифестације “ Ноћ музеја “ 2011, 2012, 2013.
Награда ЗЛАТНА ФОРМА 2014 за дизајн штампаног текстила.

 

Каталог можете погледати на овом линку или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе:

 

Komentari nisu dozvoljeni.