UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

UPDIV 50 godina: „Na ramenima velikana“ u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac

vrsac-kulturnicentar

U petak, 30. oktobra od 18h, u velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac, je otvorena postavka jubilarne izložbe Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), pod simboličnim nazivom UPDIV 50 godina: „Na ramenima velikana“.
Podsetimo, UPIDIV je ugledna strukovna organizacija koja danas okuplja preko 450 aktivnih likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera sa cele teritorije Vojvodine i kao značajna društvena organizacija poseduje status reprezentativnog udruženja u kulturi Republike Srbije.
Proslava ovog jubileja je još u toku i ona predstavlja dobru priliku i da se šira javnost informiše, a stručna podseti, na opštedruštveni značaj UPIDIV-a u procesima razvoja nacionalne kulture, ali i na istorijsku ulogu koju je odigrao u posleratnom razvoju primenjene umetnosti i dizajna na tlu Vojvodine, Srbije i bivše Jugoslavije.
Iz tog razloga jubilej nije isključivo svečarskog karaktera već i začetak jednog šireg, sveobuhvatnijeg likovno-istorijskog istraživanja, čiji je cilj da se istaknu ključne ličnost i bitni događaji iz istorije UPIDIV-a. Zajedno sa izložbenom postavkom, koju najavljujemo, u Vršcu će biti promovisan i prvi tom monografije sa istovetnim nazivom.
Koncepcija izložbene postavke i prvog toma monografije, obuhvata četiri osnovna segmenta, od kojih je prvi posvećen doajenima, onim članovima čiji su strukovni i opštedruštveni dometi pružili potrebnu energiju u daljem razvoju profesije i ove organizacije u celini. Drugi segment, ne manje značajan, odnosi se na istaknute članovi UPIDIV-a, čiji rad predstavlja kontinuitet stremljenja začetih u radu doajena. Treći segment čini Kalendar važnijih događaja, u kojem su hronološki sagledani gotovo svi važniji datumi vezani za postojanje Udruženja, uključujući i značajne trenutke iz političke, ekonomske i kulturne istorije, a koji su nesumnjivo uticali na oblikovanje domaće umetničke i dizajnerske prakse. Finalni odeljak sadrži spisak dobitnika prestižne strukovne nagrade UPIDIV-a – Zlatna Forma, spisak svih dosadašnjih predsednika UPIDIV-a i spisak njegovih članova.
Ukratko, koncept izložbene postavke jubileja predstavlja presek dosadašnjeg života UPIDIV-a čime članovi ovog udruženja žele da potencijalnoj publici i čitaocima ukažu na bogatstvo istorije i kreativnu snagu svog članstva.

 

Komentari nisu dozvoljeni.