УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

УПДИВ 50 година: „На раменима великана“ у великој галерији Културног центра Вршац

врсац-културницентар

У петак, 30. октобра од 18х, у великој галерији Културног центра Вршац, је отворена поставка јубиларне изложбе Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ), под симболичним називом УПДИВ 50 година: „На раменима великана“.
Подсетимо, УПИДИВ је угледна струковна организација која данас окупља преко 450 активних ликовних уметника примењених уметности и дизајнера са целе територије Војводине и као значајна друштвена организација поседује статус репрезентативног удружења у култури Републике Србије.
Прослава овог јубилеја је још у току и она представља добру прилику и да се шира јавност информише, а стручна подсети, на општедруштвени значај УПИДИВ-а у процесима развоја националне културе, али и на историјску улогу коју је одиграо у послератном развоју примењене уметности и дизајна на тлу Војводине, Србије и бивше Југославије.
Из тог разлога јубилеј није искључиво свечарског карактера већ и зачетак једног ширег, свеобухватнијег ликовно-историјског истраживања, чији је циљ да се истакну кључне личност и битни догађаји из историје УПИДИВ-а. Заједно са изложбеном поставком, коју најављујемо, у Вршцу ће бити промовисан и први том монографије са истоветним називом.
Концепција изложбене поставке и првог тома монографије, обухвата четири основна сегмента, од којих је први посвећен доајенима, оним члановима чији су струковни и општедруштвени домети пружили потребну енергију у даљем развоју професије и ове организације у целини. Други сегмент, не мање значајан, односи се на истакнуте чланови УПИДИВ-а, чији рад представља континуитет стремљења зачетих у раду доајена. Трећи сегмент чини Календар важнијих догађаја, у којем су хронолошки сагледани готово сви важнији датуми везани за постојање Удружења, укључујући и значајне тренутке из политичке, економске и културне историје, а који су несумњиво утицали на обликовање домаће уметничке и дизајнерске праксе. Финални одељак садржи списак добитника престижне струковне награде УПИДИВ-а – Златна Форма, списак свих досадашњих председника УПИДИВ-а и списак његових чланова.
Укратко, концепт изложбене поставке јубилеја представља пресек досадашњег живота УПИДИВ-а чиме чланови овог удружења желе да потенцијалној публици и читаоцима укажу на богатство историје и креативну снагу свог чланства.

 

Коментари нису дозвољени.