UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Ненад С. Лазић „ГОДЕЖ“

Изложбу Ненада С. Лазића „ГОДЕЖ“ можете погледати  од 11. до 30. јануара 2022. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.

Формално отварање изложбе је у уторак 11. јануара 2022. у 19 часова, уз придржавање епидемиолошких мера које је прописала Владе Републике Србије.

Из каталога:

Судар  на ивици времена

Изложба  у Галерији Форма провокативног имена Годеж, открива новосадској публици један нови врли свет друштвено-ангажованог плаката новосадског дизајнера Ненада С. Лазића. Овај продуктивни ствараоц у свом најновијем опусу представиће дела која су све до једног наменски створена на основу конкурсних тема расписаних диљем света. Дакле, овај уметник већ дуже време не ствара локално, већ путем дигиталне магистрале свој рад пласира много шире на глобалној дизајнерској сцени. Делујући изван националних граница Лазић због тога користи један универзалан плакатски језик, али са јасним домицилним културилошким утемељењем. Као карактерисична појава на овдашњим плакатима али и делима из ранијег периода, јавља се ауторово обраћање публици у првом лицу. Путем интересантних и сугестивних порука које су из домена адвертајзерског дискурса, уз естетску игру која укључује процесе попут асцоијација, цитирања, па и номадизма Лазић ствара једну складну форму поједностављену  до краја, али  којој претходи снажан садржински чинилац, а то је ауторов иронични  поглед на свет  што свакако не оставља посматрача равнодушним, већ напротив, емоционално га покреће. А то и јесте функција друштвено – ангажованог плаката – саопштавање истине и емотнивни одговор. 

И  за крај рецимо и то, да ова изложба представља својеврсни омаж њујоршкој уметничкој  сцени  осамдесетих година прошлог века, која је итекако имала  одјека у новосадком културном кругу уз суптилне личне дисторзије, Лазић путем ових плакта публици евоцира сећање на Енди Ворхола, Кеит Харинга, Жан-Мишел Баскиата, али и Милтона Глејзера. И заиста овом изложбом Лазић је створио годеж (превод са бугарског – ангажман)  два временска оквира, једно које је гајило оптимизам и другог које се утапа у својој егзистенцијалној деформисаности на ивици времена.

др  Здравко Рајчетић
теоретичар уметности и медија

Кратка биографија:

Ненад  С. Лазић, графички дизајнер и визуелни уметник, рођен је у Зрењанину 1974. године. Дипломирао 2002. године на Академији уметности у Новом Саду, на Ликовном смеру Одсека за графичке и визуелне комуникације, у класи проф. Бранислава Добановачког, плакат, проф. Бошка Шеве, обликовање графике и проф. Сузане Кубинец, дизајн књиге и илустрација. На истом факултету је похађао и магистарске студије 2003-2005. године на Одсеку за дизајн књиге. Ненад С. Лазић иза себе има реализован велики број логотипа, часописа, књига, каталога, интернет презентација, амбалажа и др. Излагао је на бројним изложбама у земљи и иностранству, а до сада је реализовао и осам самосталних изложби. За свој рад је награђиван више од двадесет пута. Живи и ради у Новом Саду.

:: www.Lazich.info

:: Behance Lazich

Каталог изложбе можете погледати на ISSUU или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе:

Komentari nisu dozvoljeni.