UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Милица Ковачевић „Загрли ме љубављу својом”

Изложбу Милице Ковачевић „Загрли ме љубављу својом“ можете погледати  од 21. децембра 2021. до 9. јануара 2022. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.

Формално отварање изложбе је у уторак 21. децембра 2021. у 19 часова, уз придржавање епидемиолошких мера које је прописала Владе Републике Србије.

Из каталога:

Врло  је тешко наћи праве речи о Пресветој Богородици, а да то буду речи довољно снажне, дубоке и бескрајне, баш каква је и њена љубав према људском роду, према свакоме од нас. У наручју у ком држи свог вољеног сина, Господа нашег Исуса Христа, има довољно места за свако људско биће. Свакога ко јој приђе, она ће загрлити као своје рођено дете, са пуно љубави, нежности и топлине. 

Управо  је та потреба за љубављу и топлином, потреба коју свако од нас носи у себи, код мене пробудила жељу да ову изложбу посветим Пресветој Богородици.  Свака од изложених икона рађена је према некој од великог броја чудотворних икона Мајке Божије којима се молимо у различитим животним потребама.  Као аутор, дозволила сам себи онолико слободе и креативности колико то канони допуштају, ипак се трудећи да у сваку унесем нешто лично своје, онако како сам душом осетила да желим да прикажем. 

Због  тога што у тренуцима када прибегавамо молитви, тражећи од Пресвете Богородице помоћ и душевни мир, често имамо осећај да смо сами и помало изгубљени у овом чудном, али ипак прелепом свету, свако ће према сопственом сензибилитету и осећају у души прићи и обратити се управо оној коју буде препознао као себи блиску. 

Јер  Мајка Божија је једна и једина, и све нас једнако воли. Она је увек ту, смиреног погледа и са благим осмехом на лицу. Ту је, и чека да јој приђемо и замолимо је да нас прими у свој загрљај. 

Пресвета  Богородице, загрли нас љубављу својом. 

Милица Ковачевић

Биографија:

Милица  Ковачевић, рођена 23. фебруара, 1978., у  Суботици. Основну  и средњу школу завршила у Новом Саду.  1999. – 2000. – Похађала  и завршила једногодишњу практичну обуку за рестауратора и позлатара при Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, Петроварадин. 2006. – 2007. – Похађала  и завршила приватну школу за иконопис у Београду.

Активно  се бави иконописом од 2007. године. До сада учествовала на више групних и реализовала 6 самосталних изложби. Члан  је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ) од 2011. године. Децембра 2017., добија  статус самосталног уметника. 

Самосталне  изложбе:

  • 2014. Изложба „Икона -поглед у вечност“, Галерија  „Форма“, УПИДИВ
  • 2016. Изложба „Аутопортрет  као спознаја душе“ Галерија  „Форма“, УПИДИВ
  • 2017. Изложба  икона „Пут  у вечност“, Галерија  СПЦ „Фреска“, Херцег  Нови, Црна Гора
  • 2018. Изложба  икона, галерија „Ѕ“ Кикинда
  • 2018. Изложба „Трагом љубави – икона у пастелу“ Галерија „Форма“, УПИДИВ
  • 2019. Изложба икона „У потрази за смислом“ Кућа Ђуре Јакшића Београд

Самостални  уметник – иконописац

milicica.kovacevic@gmail.com
ФБ и Инстаграм: Уметничка  радионица Милица

Каталог изложбе можете погледати на ISSUU или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе:

Фотографије: Бранко Вујков

Komentari nisu dozvoljeni.