UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Slobodan Bata Nedeljković 1952-2020

Obaveštavamo vas da je preminuo Slobodan Bata Nedeljković, redovni profesor Akademije umetnosti u penziji i član UPIDIV-a. Profesor Nedeljković bio je zaposlen na Katedri za grafičke komunikacije Departmana likovnih umetnosti od 1997. godine, gde je predavao predmete iz oblasti Pismo i tipografija sa kaligrafijom. Penzionisao se 2018. godine.

Rođen je 12. marta 1952. u Novom Sadu. Završio je školu za primenjenu umetnost Bogdan Šuput u Novom Sadu i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beograd 1982. Doktorao je na Fakultetu tehničkih nauka Novi Sad 2009. Bio je redovan profesor Akademije umetnosti Novi Sad. Predavao je na Fakultetu tehničkih nauka Grafičko inženjerstvo i dizajn od 2002.

Bavio se slikarstvom i grafikom. Slikarstvo je započeo u duhu Nove figuracije, baveći se portretom i mrtvom prirodom. Predstavljao Vojvodinu u grafici Jugoslavije na smotri Jugoslovenska grafika u Srednjoj i Južnoj Americi 1987-1989. (Meksiko Siti, Havana, Kali, Bogota, Karakas, Lima i Buenos Aires) i selekciji grafike u SAD, 1990 – 1993. (Vašington, Rapid Siti, Šipsburg i Memfis). Učestvovao na značajnim smotrama grafike – Ljubljana, Mastriht, Kanagava. Autor je više knjiga i udžbenika iz oblasti pisma i tipografije.

Komemoracija u organizaciji Akademije umetnosti Novi Sad će se održati u četvrtak, 11. juna 2020. u Sinagogi sa početkom u 11h.

Komentari nisu dozvoljeni.