UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Изложба „Тошарије“ Теодора Ајдука

Изложбу „Тошарије“ Теодора Ајдука  од 1. до 16. јуна 2020. године можете погледати и у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Тошарије на изложби „Цртамо цртани филм“

Пројекат под називом „Цртамо цртани филм“ родио се као израз вишедеценијске сарадње Змајевих дечјих игара и УПИДИВ-а и зато својим циљем и задацима превасходно афирмише детињство и развој дечијих креативних снага и естетског укуса.

Окосницу пројекта чини атрактивна изложбена поставка новосадског уметника анимације Теодора Ајдука, који у Галерији Форма представља публици свој богат опус из области 2Д анимације, и то онај део који је тематски фокусиран на дете и детињство. 

Ајдук се oвом приликом одлучио да представи своја дела из области адвертајзинга и то првенствено путем графичких паноа. На њима су експониране разне фазе анимационог поступка, попут скица за ликове и сцене, бројне финиширане кадрове, односно фрејмове. Поред овог, Ајдук путем видео бина публици ставља на увид и готова анимацона решења, што све заједно ствара утисак раскошно реализоване идеје. Овако темељно изведена поставка    наводи нас на  закључак да је анимација веома сложено медијско средство покретних слика, захтевна уметничка дисциплина које тражи право мајсторство у балансирању разноликих елемента, уз захтев да се сачува континуирани квалитета при изради једне анимације. То се односи на очување истог нивоа стила при графичком обликовању ликова и сцене, затим показаног осећаја за анимациони ритам при смени кадрова, што генерално  подразумева усклађености просторних и временских феномена као естетских конституента анимације, са нашим субјективним односом према стварности. 

Због свега реченог, наша средина треба да буде поносна што у својим редовима има  поједнинца који суверено влада овом захтевном вештином, који при томе изражава и свој лични филозофски поглед на свет, односно поседује ауторску аутономију, која се de facto изгубила у данашњем свету корпоративног капитализма.    

Др Здравко Рајчетић,
теоретичар уметности и медија 

Биографија

Теодор Ајдук
Рођен је 23. фебруара 1969. године у Новом Саду.
Завршио је Школу за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду.

25 година професионално ради као 2Д аниматор, редитељ, продукцијски дизајнер, дизајнер карактера и storyboard artist на реализацији 2Д анимираних пројеката (кратки анимирани филмови, ТВ рекламе, најавне ТВ шпице, елементи за компјутерске игре и аниматици за пројекте са живом сликом). 

Бави се педагошким радом на радионицама за основношколску децу из области 2Д анимација 

Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине  секција за графички дизајн од 1995. године. 

Од 2012. године је члан Удружења стрипских уметника Србије.  

Редовно излаже и појављује као гост на изложбама Форма у Новом Саду, Фестивалу стрипа  “Стриполис” у Зрењанину, Новосадском стрип викенду, и другим манифестацијама из области примењених уметности и дизајна. 

Своја дела је излагао и на неколико самосталних изложби

Добитник је Специјалне плакете на бијеналној изложби Форма 22, за 2Д анимацију и Златне Форме за графички дизајн-анимацију на бијеналној изложби Форма 23.
Има статус самосталног уметника, живи и ради у Новом Саду.

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Komentari nisu dozvoljeni.