UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Милан Милић Јагодински – “Како пишем тако цртам”

Изложба “Како пишем тако цртам” Милана Милића Јагодинског од 8. до 15. јуна 2017. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:
Пројекат УПИДИВ-а под називом „Како пишем, тако цртам“ представља изложбу илустрација за децу познатог новосадског графичара Милана Милића Јагодинског. Публика, пре свега она најмлађа, у прилици је да осим уживања у стваралаштву овог уметника путем ликовних изложака, и чује извођење приче истог аутора, а која чини наративну позадину представљених илустрација. Као додатак овом чину, због намерне „недоречености“ у причи коју је истакао, Јагодински је у прилици да на посебно организованој ликовној радионици подстиче децу на стварање сопствених асоцијација визуелног и говорног, чији резулатати увек могу бити нови и неочекивани.

Др Здравко Рајчетић,
теоретичар уметности и медија

 

„…Да је Јагодински песник, знао сам и када он није волео да се зна. Сликар који тако слика и тако говори о уметности, када се до речи дође, јесте песник. Када је одлучио да дознамо ту његову трпку, дугу тајну, многи од нас се нису изненадили. Али овом књигом исликаном, јесте нас изненадио. Ипак, Милан Јагодински је изврстан песник дечји, а то је данас а и увек теже било бити, него онако…

ПЕРО ЗУБАЦ, књижевник
(Из осврта на рукопис за краснописану и живописану књигу песама Јагодинског, КРОВОВИ, чијих је 17 слика и песама остало да украшава просторије Змајевих дечјих игара.)

Биографија

Милан Милић Јагодински
Рођен је 15/2. фебруара 1944. године на Сретење, у логору Кецефал, сред Аустрије, ни на небу ни на земљи, него на тешком дрвету успињаче теретне, при минус петнаест. У Јагодини је растао и момчио се, по Ђурђеву брду и уз реку Белицу табанајући. Летак са бандере дрвене скинуо и тим трагом у Нови Сад стигао, да би се ликовном занату учио. Прво у Школи за примењену уметност (графички дизајн) а онда и на Трибини младих, са другим ствараоцима дружећи се и дарове своје међу се делећи. Слике је песмама оправљао, у књиге их печатао и изложбе творио кроз циклусе: Домишљавање Петроварадинске тврђаве, Вињетом о вину, Са чашом на Ти, Кровови, Супер млеко, Незаборав поље, Огласи, Занимања и звања, Песме и слике лековите, Еко азбучник, Небеска ленија… Године 1972. лист за културу и уметност Стражилово, из заборава вадио. Деловао у групи АТЕНТАТ са Вујицом Решин Туцићем и Вицком Арпадом.За недељник Индекс, месечник Поља и лист Стражилово ликовну критику писао, а у Невену, Зеки, Ђурђевку, и Бијелој пчели, илустрације и поезију објављивао. За дела ликовна и песничка награђиван био, не посустајући у напору једним да их чини. Живи у Новом Саду на насељу Бистрица, у љубави и раду трајући.
Налази се и одазива на Милан Милић Јагодински 21000 Нови Сад, Улица Душана Даниловића 38/1, стан 214,
Телефони +381 21 498528; и 064 383 31 13
jagodinski@gmail.com; jagodinski.blogspot.com i fb

 

Награде и признања

1974. године трећа награда за идејно решење знака Црвеног крста Војводине.
1979. године награда УПИДИВ-а за најуспелију изложбу године Стриплинзи и пројекти.
1983. године ушао је у Антологију војвођанске ликовне критике (са два текста, о Здравку Мандићу Ференцу Мауричу), коју је приредио зрењанински часопис Улазница.
1994. године награда Луча, за унапређење културног живота Општине Ириг.
1994. године награда за поезију на конкурсу редакције новина Наша реч из Лесковца.
2000. године заступљен је у Енциклопедији Новог Сада (књига 15., стр. 91, 92).
2006. Повеља на конкурсу Карађорђе и Карађорђевићи (тема: Никола Тесла и његово дело) за акварел “Левитација”.
2010. Друго место на такмичењу говорења слем поезије, које је организовало Друштво књижевника Војводине.

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Komentari nisu dozvoljeni.