UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Formule Sadar+Vuga (Ljubljana)

U poslednjoj nedelji oktobra, u zgradi Geozavoda u Beogradu (Karađorđeva 48), održaće se arhitektonska izložba “Formule “, projektantskog biroa iz Ljubljane Sadar +Vuga.

Otvaranje izložbe je 21. oktobra u 19.00 sati, a izložbu će otvoriti gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i gradski arhitekta Beograda Dejan Vasović.

Dan pre otvaranja izložbe, 20. oktobra, Jurij Sadar će održati predavanje u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta sa početkom u 17. 00 sati, na temu “formula “ kao svojevrsnih izraza konceptualne postavke njihovih projekata.

Sadar + Vuga predstavljaju jedan od najistaknutijih evropskih projektantskih biroa sa zavidnom reputacijom i na svetskoj arhitektonskoj sceni. Svojom arhitekturom stražuju kako pojedini prostori međusobno komuniciraju unutar određenog projekta, kako komuniciraju sa korisnicima, posetiocima, gradom. Predviđanje finalnog efekta procesa komunikacije, predstavlja početak za stvaranje određenog ambijenta, a izrada komunikacijske arhitektonske šeme generiše nove koncepte i potencijalno nove arhitektonske ikone.

Osnovni elementi izložbe su “formule“, termin koji Sadar + Vuga koriste da izraze konceptualne postavke svojih projekata. Primeri “vertikalnih holova“, “kinetičkih i ormanentalnih struktura“, “kontinualnih putanja“, “suprotstavljenih fasada“ i drugih arhitektonskih koncepata, pružaju mogućnost posetiocu da shvati dinamičke procese koji transformišu prostore, kao i principe i uslove razvoja grada.

Formule kao arhitektonski recepti i sredstva komunikacije koja povezuju sliku i priču projekta, predstavljaju fuziju arhitektonske ikonografije i atmosfere i nisu zabetonirani projekti za zamrznute gradove, već otvoreni kodovi urbanosti kao potencijalni generički model grada.

Izložba če biti otvorena do 30. oktobra.

Komentari nisu dozvoljeni.