UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Aleksandar M. Lukić: Igra staklenih perli 2

Izložbom u Galeriji UPIDIV-a, oktobra 2010. godine, Aleksandar Lukić nastavlja svoju davno započetu igru staklenih perli. Tačnije rečeno, stekao se utisak da je stalnom postavkom u prostoru jednog raskošnog restorana u Švajcarskoj, maja tekuće godine, ciklus Lukićevih ‘’ igri perlama‘’ negde zaokružen. I dalje Heseovski segmenti ove priče izrastaju ispod besprekorno savršenog čina igre izvedene u moćnom kontrastu boje i kalajnih okvira na staklenim površinama koje u cik – cak ritmu smenjuju priče rasporedjene u 51 polju, dimenzija 16 x 16 cm, do 62 x 130 cm ili 180 x 30cm.

U kontrastu boja i valera, nižu različite forme, barokne osvetljenosti sa efektima prepunih suprotnosti. Tome doprinosi i osavremljen način pretvaranja obične, svakodnevne atmosfere u čudesan prostor ostvaren uz pomoć mistične rasvete led diodama, u sinhrono delovanje svih izvedenih detalja. Dva ukrasna ogledala pod nazivom Vojvodina i Sećanje na Suboticu, nostalgičnih naziva datih prema kraju iz koga autor potiče, a koja su postavljena naspram slikane površine šanka, u potpunosti su uklopljena u očekivani ambijent zagonetne privlačnosti.

Činjenica je u sledećem: boje na staklenim površinama Lukićevih vitraža, urađenih tehnikom prepoznatljivog ritma i poteza koji doprinosi stvaranju jedinstvene celine njegovog dela, govore o stvaraocu izgrađenog likovnog iskustva. Za ovu izložbu autor je pripremio fotografije Velikog i Malog šanka, radova nastalih tokom priprema za realizaciju projekta likovnog ukrašavanja ovog zdanja proteklog maja, u Švajcarskoj.

Ciklus radova pod nazivom Na talasu vetra, inspirisao je Aleksandra Lukiča da godinama gradi ukrasne skulpture manjih formata, koje su zbog svoje dopadljivosti svrstale njihovog autora na prvu poziciju medju 600 umetnika iz celog sveta opredeljenih za ovu, u svetu sve popularniju likovnu disciplinu. Neki od radova objavljeni su u knjizi Creative glass, nedavno štampanoj u Americi autora Danijele Kračun i Čarlsa Mek Fadena (Charles Mc Fadden), u kojoj su tri stranice posvećene Lukiću.

Desetak, ili možda i koji rad više na ovoj izložbi, nastali su ovih dana. Vidljiv je produžetak iskustva nastalog u ranijem periodu, ali i eksperimentisanje sa novim formama u korišćenju pastuoznog nanosa boje koja kontinuirano doprinosi raskoši floralnih i geometrijskih, ponekad kombinovanih motiva, često korišćenih u ukrašavanju religijskih objekata. Trenutno je u toku izvo|enje vitraža u pravoslavnom hramu u Tesliću, jednoj od najmonumentalnijih bogomolja podignutih na prostorima Republike Srpske, ali je sve prisutnije i prihvatanje ovakvog načina likovnog izražavanja kod uređenja privatnih kuća i velikih poslovnih objekata.

Slavica Vinčić, istoričar umetnosti

Komentari nisu dozvoljeni.