УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Ненад Лазић – Плакати

е-маил-позивница

Савремени тренутак, време великих техничких напредака, породио је разноврсне видове комуникације, фундиране на комуникацији путем жице, пре свега. Уместо да зближи и повеже, мултипликација комуникационих форми девалвирала је садржај – удаљила човека од човека и, парадоксално, дезинтегрисала појединца.

Непосредна двосмерна комуникација – фаце то фаце – у модерном друштву рапидно ишчезава, каузирајући егзистенцијалну отуђеност и усамљеност јединке, доводећи је у стање без-излаза или изнуђеног по-грешног “излаза”. С друге стране, води се “бесомучна”, лицемерна борба за људска права, мистификована до непрепознавања; Хуман ригхтс. – Wхат ис ит?

Укорењена у традиционалном, антиципирајући модерно, форма плаката оваплотила се као изразито комуникативна у уметничкој интерпретацији Ненада Лазића. Комбинујући визуелно и вербално, Лазић је недвосмислено показао да се То дешава Нама, Овде и Сада и “изазвао” Човека да реагује. Порука је јасна: Ако се не примећује, не значи да не постоји.

Ивана Коњик

 

Различите хуманитарне, едукативне и социјалне кампање посвећене проблемима младих захтевају одређен визуелни приступ и језик који је овој циљној групи близак. Управо на томе успешно ради графички дизајнер Ненад Лазић, а серију својих ангажованих плаката изложио је у Галерији “Форма” Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине у Новом Саду. Ови плакати јарких боја и јасних површина, уз то стриповског стила, у којима је текст функционално инкорпориран у збивања на слици, посвећени су горућим проблемима младе генерације; конзумирању алкохола, пушењу, коришћењу наркотика, самоубиству… На веома сугестиван, а често и духовит начин Лазић се својим графичким радовима бори против ових порока.

Занимљива је и серија “Комуницирај” где се залаже за повезивање младих путем дигиталних медија, а то симболише визуелна структура са наглашеним пикселима. Такође серију атрактивних плаката посвећује проблему људских права, а успешно се представља и постером за Сајам медија и пропаганде. Код свих ових радова постигнута је основна функција постера да привуче пажњу и пружи јасну поруку.

Андреј Тишма (Текст преузет са АртМагазина)

Кратка биографија:

Ненад С. Лазић (1974, Зрењанин). 1993. године завршио Средњу школу за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду, смер за дизајн графике. Од 1997. члан УПИДИВ-а. 2002. дипломирао на Академији уметности у Новом Саду на Ликовном одсеку, група за графичке и визуелне комуникације. Од 2003. студент постдипломских студија на Академији уметности Нови Сад, одсек Ликовни, група за графичке комуникације, смер графика књиге.

Са изложбе:

Каталог можете погледати на овом линку.

Коментари нису дозвољени.