UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

252 година уметности – Стратегија сећања

252 године уметности – Стратегије сећања
Из историје уметничких удружења Војводине

Формално отварање изложбе је у петак 8. априла 2022. године у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине, Дунавска 37, Нови Сад.

Изложба је отворена за посетиоце од 08. априла до 08. маја 2022.
Кустоси: Владимир Митровић (МСУВ) / Босиљка Зиројевић Лечић (СУЛУВ) / Александар Беде (ДаНС) / Здравко Рајчетић (УПИДИВ)
Графички и веб дизајн пројекта: Ненад С. Лазић (УПИДИВ)
Избор музике: Александра Вребалов

Изложба 252 године уметности / Стратегије сећања, са свим пратећим садржајима, има за циљ да на једном месту, у оптималним галеријским условима централне музејске установе савремене уметности у АП Војводини, прикаже богато вишедеценијско деловање три репрезентативна уметничка удружења ликовних уметника која делују у континуитету више од пола века – Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ, 1946), Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС, 1960) и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ, 1964), као и Музеја савремене уметности Војводине (МСУВ, 1966). Материјал који је предвиђен за излагање ове заједничке, троделно конципиране изложбе, укључује кустоски избор из документације удружења, делове изложби посвећене њиховим историјатима, штампани материјал – књиге, каталози, плакати итд. – посебно дизајниране и штампане принтове са уређеним легендама на српском и енглеском језику, документарни филмски и видео материјал за приказивање на зидним екранима, као и одабране радове чланова удружења из колекције МСУВ – слике, скулптуре, керамику, керамопластику, цртеже, плакате. Све изложено и постављено на вебу такође је двојезично што ће омогућити опште упознавање са најважнијим подацима и чињеницама о настанку и богатој делатности ових удружења. Начин, врста и формат презентације садржаја изложбе биће прилагођен и усмерен ка новим електронским медијима и друштвеним платформама. Поред изложбе и медијске презентације опширнијег визуелног материјала биће организовано и више стручних вођења кустоса и кустоског тима, јавне презентације рада и нових издања удружења и МСУВ, разговори са уметницима и радионице за децу и омладину различитих узраста уз присуство уметника и архитеката. Изложбу и електронска издања пратиће одговарајућа музика војвођанских композитора настала током друге половине 20. века, у избору композиторке Александре Вребалов. Предвиђено је, такође, и снимање свих дешавања у вези са припремом изложбе, сам ток трајања изложбе, те снимање кратких документарних прилога и филмова о историјату свих удружења и МСУВ као кровне покрајинске музејске установе која се бави истраживањем, изучавањем, презентацијом и прикупљањем дела савремене уметности у Војводини и регији.

Текст преузет са интернет презентације МСУВ

| 252 године уметности | Каталог изложбе |

Каталог изложбе можете погледати на ISSUU или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе:

Komentari nisu dozvoljeni.