UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Завештање исписано нитима љубави

Изложбу Сећање на Миру Шилић „Завештање исписано нитима љубави“ можете погледати  од 30. новембра до 19. децембра 2021. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.

Формално отварање изложбе је у уторак 30. новембра 2021. у 19 часова, уз придржавање епидемиолошких мера које је прописала Владе Републике Србије.

Из каталога:

Ова  прича пред нама представља, путовање нитима кроз завештање једног професора ентузијасте за будуће генерације, професора који је својим ученицима показао  како се нитима може стићи чак до вечности.

Посматрајући  изложбу ми  видимо Миру Шилић, професорку препознатљивог и непоновљивог звонког гласа и широког осмеха , која нам попут чаробњака показује како се чаролијом нити и боје ствара и отвара пред нама незаборавна уметност.  Ученички радови који су пред вама и ове нити окупане бојом , испуњавају сав наш видљив свет , подсећају нас на драге особе и незаборавна места, годишња доба  и дубока осећања. Плава боја провирје стидљиво али и као гром из ведрог и сунцем окупаног неба, подсећа нас да је Мира сада ту. Плава је била  омиљена Мирина боја , онако светло плава представља пут сањара а када потамни постаје пут сна . Означава истину, откровење ,племенитост и мир и  све у једном .                          

Ови  предивни радови носе нераскидиву  енергетску стваралачку нит професора и ученика подсичући у нама радост али и сету на неко прошло време завештано кроз несебично давање и стварање аманета за будућност.

Иако  је изложба посвећена сећању на Миру и њен педагошки рад, ово је подсећање такође и на све оне младе људе којима је предавала, а који су већ одавно упловили у неке друге луке.

Свака  њихова нит уткана у ове  исткане предивне предмете , завештана је и у њима, а и у нама  остављајући траг за будуће генерације.

Зато  препустимо се овом путовању  и безвременском стваралаштву, овом завештању исписаном нитима љубави и са радошћу а не са тугом сетимо се наше  драге колегинице и професорке текстилног одсека Мире Шилић.

Лидија Станковић 

Кратка биографија:

Мира  Шилић ( 1961-2020)
Рођена  2. октобра 1961. године у Новом Саду. Завршила академске студије и стекла звање мастер примењени уметник. Била је члан УПИДИВ-а од 1987 године, секција текстила. Учествовала је и излагала на бројним колективним изложбама, као што су: ФОРМА, бијеналне изложбе чланова УПИДИВ-а.

Новосадски  Октобарски салон 2000. године. Амбијента, Граф-про међународни сајмови. Мајски салон у Београду 2001. године. Учесник манифестације „Ноћ музеја“ 2011., 2012., 2013. године . Учествовала на многобројним ликовним колонијама.

Награда: ЗЛАТНА  ФОРМА 2014. године за дизајн  штампаног текстила.

У  Школи за дизајн „Богдан Шупут“ била је запослена на одсеку за дизајн текстила од 1989.године  све до 2020 . године, када нас је све прерано напустила. 

У   реализацији  и  поставци  изложбе су учествовали чланови УПИДИВ-а професори са одсека за дизајн текстила: Лидија Станковић, Санела Дунђерски, Теодора Тополић, Маја Жижаков.

Фотографије  за каталог  припремила:  Вања  Јелић  ученица  IV т

Каталог изложбе можете погледати на ISSUU или у нашем BoxNet фолдеру.

Са изложбе

Фотографија: Бранко Вујков

Komentari nisu dozvoljeni.