UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Зоран Јањетов ”Антитело”

Нови Сад је у суботу увече био центар света. За то је заслужан наш суграђанин, светска фаца и отварање његове изложбе “Антитело” у Музеју савремене уметности Војводине (МСУВ).

На изложби која је отворена до 25. августа представљен је уметнички, стрип и дизајнерски рад Зорана Јањетова, од 1979. године до данас. Први део изложбе посвећен је раном стваралаштву које се одвијало унутар југословенских стрип магазина и у омладинској штампи.

Други део изложбе је посебно осмишљен са новим радовима уметника. На поставци је представљен његов рад од завршетка Академије уметности у Новом Саду.

Изложени су први објављени радови, стваралаштво у штампаним медијима “Студент”, “Видици”, “Младост”, “Омладинске новине”, “Став”, “Џубокс”, као и сегмент из домаћих стрип часописа “Ју стрип магазин”, “Цепелин”…

Највећи део изложбених радова је премијерно приказан и посебно изведен за ову изложбу.

Зоран Јањетов је рођен у Суботици 1961. године. Завршио је Школу за дизајн “Богдан Шупут”, Графички одсек (1979) и Дипломирао на одсеку за сликарство Академије уметности у Новом Саду (1985) у класи професора Исидора Врсајкова и Душана Тодоровића.

Стрипове и илустрације објављује од 1979. у омладинској и студентској штампи, дечјим, музичким и стрип магазинима. Од 1986. наслеђује француског стрип мајстора Жана Жироа (Mebiјusa) на серијалима о Џону Дифулу, прво као колорист, а потом и као цртач.

Објављује код француских издавача стрип-серијале L’Incal, Les Technoperes и Ogre God, за које сценарије пише Alejandro Jodorowsky. Ови стрипови су преведени на петнаест језика и излазе у двадесетак земаља.

Опчињен популарном културом још од најраније младости, Јањетов се као цртач истанчаног стила премијерно представио јавности крајем седамдесетих година, да би у наредној деценији своје илустрације и стрипове објављивао у скоро свим важнијим омладинским и музичким часописима у СФРЈ, као и у специјализованим стрип-магазинима.

Осим стрипова, популарни Јања бави се и илустрацијом и графичким дизајном. За познату белгијску музичку етикету Crammed Discs урадио је серију омота и пратећих графичких материјала за музичка издања (2002-2009). Добитник је Специјалног признања за велики допринос стрипу на Међународном салону стрипа у Београду (2004). Стрип албуми Зорана Јањетова су присутни у читавом свету, а он важи за једног од најпознатијих домаћих стрип уметника који делује на међународној сцени.

Иначе, МСУВ је први пут организовао изложбу неког стрип уметника, што је уједно и једна од првих великих, ретроспективних изложби посвећених неком од стрип стваралаца у домаћим музејима и галеријама савремене уметности.

Изложбу су званично отворили кустос Владимир Митровић, историчар уметности Момчило Рајин из Београда, те сам аутор.

Текст и фотографије су преузети са портала МОЈ НОВИ САД

Komentari nisu dozvoljeni.