UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Жељко Мандић „Одбачени”

Изложбу фотографија Жељка Мандића можете погледати  од 20. јула до 1. августа 2021. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.

Формално отварање изложбе је у уторак 20. јула 2021. у 19 часова, уз придржавање епидемиолошких мера које је прописала Владе Републике Србије.

Одбачени
У свету интензивне производње и потрошње засићени смо фотографијама предмета које треба да подстакну потребу за куповином. За то време у сенци, далеко од погледа, негде склоњени или бачени, таворе предмети који више никоме нису потребни – делови некадашњих сложених апарата и машина, предмети свакодневне употребе, личне ствари.
Фотогафисане у маниру у којем смо навикли да гледамо ствари које нам се нуде, ове слике теже да скрену пажњу на постојање заборављних ствари које, иако немају више сврху због које су створени, и даље деле овај свет са нама.
Серија фотографија Одбачени третира објекте на начин који је уобичајен за комерцијалну фотографију производа, који се могу видети у онлине шоповима и у рекламним штампаним каталозима производа. Лишени важног својства – комерцијалне вредности, ови предмети се нуде за нека друга тумачења .

Биографија:

Жељко Мандић(1964)
Ликовни уметник фотограф, примењени уметник фотограф, филмски сниматељ. Релизовао десетине комерцијалних фото, видео и филмских садржаја, као и анимираних филмова и видео радова. Аутор више самосталнних изложби, учествовао на многим колективним изложбама у земљи и иностранству.
Запослен на Академији уметности у Новом Саду као ванредни професор на катедри за фотографију.

Kontakt: z.mandic64@gmail.com

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе:

Фотографије: Марија Ердељи и Бранко Вујков

Komentari nisu dozvoljeni.