UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Сања Лончар – “Пешчани сат”

Изложба “Пешчани сат” Сања Лончар од 10. до 22. марта 2020. године у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Пешчани сат
Геометрија у служби силуете

Посматрајући природу око себе, проналазимо изразе невороватне , божанске пропорције И скоро у свему изузетно лепом И складном, открићемо присутност златног пресека – складног односа две величине И хармонији лепоте. Људско око је способно да брже него било коју другу, протумачи слику са златним пресеком.
Идеалом људске лепоте, бавили су се уметници од античког доба И успоставили одређене каноне, који су се осим пропорција по златном пресеку у спољном изгледу мењали, од епохе до епохе.
Савремено друштво намеће као најженственију И најеротичнију женску фигуру у облику такозваног пешчаног сата, чија тајна лежи у добро избалансираним пропорцијама горњих И доњих делова, пре свега складно наглашених груди И бокова И веома узаном струку. Ова симетрија угодна је оку и као фигуре са златним пресеком региструје се брже него остале.
Наравно, само мали број жена је природа обдарила свим овим атибутима одједном, док остала женска популација тежи ка њима користећи сва достигнућа свог времена. И ту на сцену ступа мода, као једна од најфлексибилнијих друштвених појава И од свих њених функција једино естетско- еротска функција је увек актуелна. Она служи за лепоту, допуњује је, истиче предности И физичку привлачност а тежи да ублажи недостатке.
Колекција капута ПЕШЧАНИ САТ урађена је од ауторског дизајна и принта на велуру, који својим масивним плетеницама симулира плетенину, комбинован са једнобојним. Грађењем кроја према различитости људског стаса И карактеристичних силуета, уз технику сенчења И контраста , ови модели настоје да исправе недостатке женске фигуре И конструкцијом визуелно приближе утиску фигуре пешћаног сата.

Сања Лончар

Биографија:

Сања Лончар
Рођена 1964, године, живи у Новом Саду. По образовању Струковни инжењер технологије – Смер : Дизајн и текстилна конфекција, завршила на Високој школи струковних студија у Зрењанину.
Дуги низ година се бави дизајном текстила и техникама израде и производње различитих текстилних производа од модног, декоративног до домаће радиности.
Као модни дизајнер радила за домаћи бранд Dianna fashion на програму купаћих костима, спаваћег програма, доњег веша, модног и спортског програма за жене и мушкарце.
Члан УПИДИВА од 2011. године, у секцији Савремено одевање. До сада излагала на заједничким изложбама: Изложба нових чланова УПИДИВ-а 2011 и ФОРМА 21 и ФОРМА 23, а самосталну изложбу под називом Тачка зарез имала у галерији Форма 2019 -те.
Добитник награде Златна форма 23 за експонат Saten night
Сада развија сопствени бранд Elonssaria by Sanja Lo.

мејл: sanjaloncar1@live.ca
FB: elonssaria by Sanja Lo
инстаграм: @elonssariabysanjalo

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Komentari nisu dozvoljeni.