UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Душица Михајлов “Старе чипке”

Изложба Душицe Михајлов “Старе чипке” oд 30. јула до 11. августа 2019. године у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Старе чипке
Чипка је назив за прозрачну, шупљикаву тканину или ручни рад за који се користи памук, свила, лан или вуна. Чипке се израђују плетењем, кукичањем, везивањем, шивењем или ткањем, а за то служе игле, батићи или чунићи (качкалице). Иако се артефакти налик чипки могу наћи још у староегипатским гробницама почетак чипкарства, односно израде чипки се традиционално смешта у 15. век, односно Фландрију и Италију. Отада су се почеле ширити по Европи као део одеће више класе, односно луксузни предмет. С временом су многе земље развиле властите традиције и моделе чипки.

(извоr текста Wikipedia)

Да бисте оживели неку одећу и дали јој употребну вредност, понекад је довољно златно дугме или комадић старе чипке. Скупљајући годинама текстилне тканине, некако саме од себе почеле су да се издвајају те неке шустикле, столњаци и којекакве чипке и чипкаста одећа, што ме је то подстакло да кренем у стварање новог.
Изложба представља колекцију одевних и употребних предмета од старих чипки… без арсеника.

Хвала мојој сестри Марији Михајлов, све се може кад се мале руке сложе.

Биографија:
Душица Михајлов је рођена 1953. године у Зрењанину. Завршила је Средњу школу за дизајн Богдан Шупут у Новом Саду. Радила је као модни креатор у Индустрији трикотаже Итекс у Илоку, у приватним текстилним фирмама и бутицима у Новом Саду. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине – УПИДИВ од 1982. године у секцији за дизајн текстила. У УПИДИВ-у је била у неколико наврата члан управног одбора и председник Савета за излагачку делатност, и радила је као технички секретар.
Самостални уметник, бави се дизајном текстила, сликарством и израдом уникатних уметничких и употребних предмета од природних материјала. Овладала је занатима и вештинама везаним за текстил: ткање, кројење, шивење, плетење, везење, чворичање, хеклање. Учествовала је у раду уметничких колонија. Аутор и оснивач пројекта ПОПУЛАРИЗАЦИЈА КОНОПЉЕ У ВОЈВОДИНИ чији је покровитељ Извршно веће Војводине.
Оснивач је и председник невладине организације НОВОСАДСКИ КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР (NKC), који се бави :културом, образовањем и екологијом.
Учествовала је на групним изложбама у земљи и иностранству и имала је више десетина самосталних изложби

Значајни пројекти:

  • Новосадска бициклистичка мајица
  • Популаризација конопље у војводини (кулпин, нови сад)
  • Новосадска риба (рециклирани текстил)
  • Папир и текстил (од конопље)
  • Конопља 2003-2007. (изложба у оквиру Exit фестивала, Ngo Stage)
  • Рециклирано за сувенир града (рециклирани текстил)
  • Дечија радионица за цртање и рециклирање текстила
  • Конопља и ја (Кикинда)

Живи и ради у Новом Саду.

контакт:
dusica.mihajlov@gmail.com
dusica.mihajlov@yahoo.co.uk

Фотографије Никола О. Стојановић

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Komentari nisu dozvoljeni.