UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

„Знакови што их суперхероји носе”

Изложба „Знакови што их суперхероји носе” од 4. до 16. јуна 2019. године у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.

Из каталога

Знакови што их суперхероји носе

Пројекат који обједињује изложбену поставку и радионицу за децу, под називом „Знакови што их суперхероји носе“, аутора Ненада С. Лазића и Здравка Рајчетића, разматра знак суперхероја као производ популарне културе, тачније, стрипа и филма.

У историјском смислу посматрано, суперхероји попут Бетмена, Супермена и Спајдермена, углавном су настали по угледу на ансамбл ликова из старогрчке митологије. И као што су Стари Грци своје митолошке ликове градили на препознатљивим симболичким ознакама предстаљеним у уметности, тако су и савремени суперхероји, оденути у своје аутентичне костиме, који често реферишу на посeбност надљудских физичких и мисаоних моћи, и јасну разлику између добра и зла.

Као део outfitt-a једног суперхероја, обично се на овим костимима јавља аплициран знак чија је вредност у данашњој тржишној економији, готово истоветна са оном коју поседује један корпоративни знак. Па тако ови суперхероји постају производ, сам по себи, а затим и бренд на тржишту робе широког спектра.

С друге стране, трагом алтернативних метода ликовног изражавања, Лазић и Рајчетић су наишли на софтвер (alchemy, drawchemy, webchemy) који поново открива опојну моћ цртања, чије карактеристике у трену враћају у детињство и наивну истраживачку игру у чудесном свету стрипа и ту изграђених фантастичних светова у којима обитавају суперхероји.

Аутори тако својим укупним радом изражавају, не само сопствене афинитете према одређеном профилу суперхероја, већ и према софтверу који покреће на рад, изнови и изнова…

Ненад С. Лазић и Здравко Рајчетић

Здравко Рајчетић
Рођен je у Новом Саду 1970. године. Завршио је Школу за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду. Дипломирао је на одсеку за Педагогију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Магистрирао је 2005. на Универзитету уметности у Београду, на Интердисциплинарним магистарским студијама (Група за теорију уметности и медија), где је и докторирао 2010. године. Две године је био члан групе за интермедијална истраживања „Аrs Illusion“. Више од десет година је радио на пословима уметничког обликовања простора и пословима медијског представљања у угоститељству. Радио је за Покрајински завод за заштиту споменика културе и Фонд за очување културно-историјске баштине општине Бач „Векови Бача“ на изради и реализацији маркетиншког плана и промоцији културно-историјског наслеђа на простору општине Бач. Бави се уметничком керамиком и уметничким занатима, У теоријском раду је оријентисан према дизајну, примењеној уметности и новим технологијама у контексту уметничког стваралаштава. Од 1996. године је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ) – Секција за керамику. Самостално и колективно је излагао у Уздину, Новом Саду, Горњем Милановцу, Торонту, Београду, Бачу.

Ненад С. Лазић
Рођен 1974. Године. Члан УПИДИВ-а од 1997. године. Завршио средњу школу за дизајн на одсеку за визуелне и графичке комуникације 1993. Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду на ликовмом одсеку група за графичке и визуелне комуникације 2002. године. Од завршених студија до данас активно се бави графичким дизајном и излагачком делатношћу. Добитник је седамнаест награда из области графичког дизајна, учествовао је на шездесетак групних изложби у земљи и иностранству, реализовао пет самосталних изложби.

Изложба и радионице су резултат сарадње УПИДИВ-а, 62. Змајевих дечјих игрa и идВојводине

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Више фотографија на овом линку.

Komentari nisu dozvoljeni.