UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

LENNERT 50 “Листови једног календара (Миниминиретро форма)”

Изложба фотографија “LENNERT 50 Листови једног календара (Миниминиретро форма)” Гезе ЛЕНЕРТа од 19. фебруара  до 3. марта 2019. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Предмет ове изложбе чине листови тринаестолисног зидног календара СВЕТЛОПИСЦИ 2019 (и неколико изосталих фотографија) који су Штампарија ФОРУМ и D.o.o „Magyar Szó” Kft. издали поводом ауторових 50 година активног бављења фотографијом. Ово је седми календар из ове серије, уредник је Чила Давид а прелом је дело Золтана Решњака. Аутор фотографија се захваљује свима који су као модели, сарадници или било којим другим обликом подршке допринели настанку ових фотографија, календара те ове мини-ретроспективне изложбе.

 

Биографија:

Геза ЛЕНЕРТ (LENNERT Géza) је рођен 1952. у Будимпешти. Мајстор је уметничке фотографије Фото савеза Југославије / Фото савеза Србије, фоторепортер и новинар.
Иако је по образовању инжењер-технолог, највећи део његове каријере везан је за фотографију, новине и часописе.
Од 1969. бави се успешно фотографијом којој покушава да приступи као изражајној форми савремене визуалне уметности и са непуних 27 година постаје за свагда најмлађи аутор са највишим постојећим звањем у Фото савезу Југославије – Мајстор фотографије ФСЈ (1979) и звањем „Artiste de la Fédération Internationale de l’art Photographique” – AFIAP у Међународној федерацији за фотографску уметност. Звање „Excellence FIAP” (EFIAP) добија 2004. на основу „досијеа” предатог давне 1984. Члан је УПИДИВ-а од 1978., а имао је до сада две изложбе у Галерији ФОРМА: 1980. 24 Polaroid SX-70 серије – каталог са предговором Јадранке Винтерхалтер на српском и Јожефа Ј. Фекетеа на мађарском (1981. изложене у Будимпешти у Фотогалерији ТОЛДИ, а део ових фотографија приказан је поново у децембру 2018. у УМЕТНИЧКОМ ПАВИЉОНУ у Будимпешти), те 1984. Cover Photo – изложбу реализованих колорних насловних страна часописа (Jó Pajtás, Képes Ifjúság, Magyar Képes Újság, Dolgozók-Hétvége и других) са предговором Андреја Тишме.
Од 1971. своје радове је излагао на педесетак самосталних и преко 500 жирираних колективних изложби у 25 земља света, на којима је освојио велики број награда. Међу њима посебно се издвајају следеће: једини је троструки освајач трофеја Златно око (1976, 1978. и 1980), награђен „Златном Формом” на изложби ФОРМА 7 (1979) а добитник је престижног признања Награда Тошо Дабац, коју је у 44-годишњем постојању ове награде (додељују се годишње две) добило само пет ауора из Србије (Бранибор Дебељковић 1975., Жорж Скригин 1977., Иво Етеровић 1980., Војислав Маринковић 1986. и Геза Ленерт 1991).
Почасни је члан Светског савеза мађарских фотоуметника (Magyar fotóművészek világszövetsége) и спољни члан државне Мађарске Академије Уметности (Magyar Művészeti Akadémia) у Будимпешти.

http://geza.jopajtas.info;
e-mail: geza@jopajtas.info;
tel. +381 64 1908755

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварења изложбе:

Фотографије Бранко Вујков

 

Magyar Szó

Komentari nisu dozvoljeni.