УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

ЛЕННЕРТ 50 “Листови једног календара (Миниминиретро форма)”

Изложба фотографија “ЛЕННЕРТ 50 Листови једног календара (Миниминиретро форма)” Гезе ЛЕНЕРТа од 19. фебруара  до 3. марта 2019. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Предмет ове изложбе чине листови тринаестолисног зидног календара СВЕТЛОПИСЦИ 2019 (и неколико изосталих фотографија) који су Штампарија ФОРУМ и Д.о.о „Магyар Сзó” Кфт. издали поводом ауторових 50 година активног бављења фотографијом. Ово је седми календар из ове серије, уредник је Чила Давид а прелом је дело Золтана Решњака. Аутор фотографија се захваљује свима који су као модели, сарадници или било којим другим обликом подршке допринели настанку ових фотографија, календара те ове мини-ретроспективне изложбе.

 

Биографија:

Геза ЛЕНЕРТ (ЛЕННЕРТ Гéза) је рођен 1952. у Будимпешти. Мајстор је уметничке фотографије Фото савеза Југославије / Фото савеза Србије, фоторепортер и новинар.
Иако је по образовању инжењер-технолог, највећи део његове каријере везан је за фотографију, новине и часописе.
Од 1969. бави се успешно фотографијом којој покушава да приступи као изражајној форми савремене визуалне уметности и са непуних 27 година постаје за свагда најмлађи аутор са највишим постојећим звањем у Фото савезу Југославије – Мајстор фотографије ФСЈ (1979) и звањем „Артисте де ла Фéдéратион Интернатионале де л’арт Пхотограпхиqуе” – АФИАП у Међународној федерацији за фотографску уметност. Звање „Еxцелленце ФИАП” (ЕФИАП) добија 2004. на основу „досијеа” предатог давне 1984. Члан је УПИДИВ-а од 1978., а имао је до сада две изложбе у Галерији ФОРМА: 1980. 24 Полароид СX-70 серије – каталог са предговором Јадранке Винтерхалтер на српском и Јожефа Ј. Фекетеа на мађарском (1981. изложене у Будимпешти у Фотогалерији ТОЛДИ, а део ових фотографија приказан је поново у децембру 2018. у УМЕТНИЧКОМ ПАВИЉОНУ у Будимпешти), те 1984. Цовер Пхото – изложбу реализованих колорних насловних страна часописа (Јó Пајтáс, Кéпес Ифјúсáг, Магyар Кéпес Úјсáг, Долгозóк-Хéтвéге и других) са предговором Андреја Тишме.
Од 1971. своје радове је излагао на педесетак самосталних и преко 500 жирираних колективних изложби у 25 земља света, на којима је освојио велики број награда. Међу њима посебно се издвајају следеће: једини је троструки освајач трофеја Златно око (1976, 1978. и 1980), награђен „Златном Формом” на изложби ФОРМА 7 (1979) а добитник је престижног признања Награда Тошо Дабац, коју је у 44-годишњем постојању ове награде (додељују се годишње две) добило само пет ауора из Србије (Бранибор Дебељковић 1975., Жорж Скригин 1977., Иво Етеровић 1980., Војислав Маринковић 1986. и Геза Ленерт 1991).
Почасни је члан Светског савеза мађарских фотоуметника (Магyар фотóмűвéсзек вилáгсзöветсéге) и спољни члан државне Мађарске Академије Уметности (Магyар Мűвéсзети Акадéмиа) у Будимпешти.

http://geza.jopajtas.info;
е-маил: geza@jopajtas.info;
тел. +381 64 1908755

Каталог изложбе можете погледати на Иссуу или у нашем БоxНет фолдеру.

Са отварења изложбе:

Фотографије Бранко Вујков

 

Магyар Сзó

Коментари нису дозвољени.