УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Векоњ Лајош – “На крилима маште 70”

05_03_2016-Векоњ-Лајос-900пx

Изложба “На крилима маште 70” Векоњ Лајоша од 3. до 22. маја 2016. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Вéконy Лајош
Керамику због услова у којима је настала, а потом се развијала, и данас сврставамо у традиционалне дисциплине у оквиру примењених уметност. Примарно орјентисана ка свету материјалности, керамика, чини се, као да губи битку у свету данашњице који тежи ка дематеријализацији уметничког дела. Међутим, опирући се и даље неповољним околностима, пре свега због своје технолошке отворености, керамика и даље пружа довољно креативних разлога појединим уметницима да се играју глином, водом и ватром. И не само овим базичним елементима, већ и оним придодатим из непосредног живота. Зато се из ове игре, као по правилу, рађају маштовита решења, искричавих вредности, која се противе инстант животу и свеопште присутној ефемерности.

Горе наведен кретивни приступ овој дисциплини уочавамо и код керамичара Векоњ Лајоша, чије вишедеценијско истрајавање не јењава, већ напротив, још увек је будно како би нам пружило свеже резулате. С том разликом, што се у односу на раније периоде рада овог уметнка, сад уочава један драматичнији однос према форми, којој он приступа, готово, тестаментално. Прича коју нам Векоњ прича интимна је, и она нам говори: ово је мој свет наталоженог искуства.
На овај закључак нас упућују избор придодатих елементи које Векоњ стапа са глазуром или просто лепи на већ испечену површину својих апстрактних керамоскулптура. Тако је уз лични избор пластичних, металних и дрвених апликација, али и термичком синтезом глазуре и стакла, Векоњ створио егземплар који иде ка тврдњи да у керамици садржај ниче из материје и никако другачије.

Др Здравко Рајчетич,
теоретичар уметности и медија

 

Биографија:
Векоњ Лајош керамичар, ликовни уметник. Рођен је 1946. године у Бачкој Тополи. Завршио је Школу за примењену уметност, Одсек керамике И Вишу педагошку школу у Новом Саду, на Ликовном смеру, 1968. године. Израђује уметничку керамику, сликарска И вајарска дела. У период од 2013. до 2014. године реализовао је три значајна вајарска дела у бронзи. Члан је удружења ликовних уметника примењених уметности И дизајнера Војводине (УПИДИВ) од 1974. године. Учесник је бројних керамичких ликовних колонија у земљи И иностранству. Његови најновји радови, украсни тањири И керамо – скулптуре настале су у период од 2000. до 2014. године. Изведени су од белог шамота у композицији материјала: дрво, метал, порцелан, стакло. То су апстрактна дела инспирисана свакодневним догађањима.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ:
Приредио је самосталне изложбе у градовима Војводине И Мађарске, међу којима су: Бачка Топола (1968); Сомбор (1969); Кањижа (1974); Суботица (1991); Мако, Мађарска (2001); Суботица (2011); Фекетић (2012); Темерин (2012) И Суботица (2013).

ЗНАЧАЈНИЈЕ КОЛЕКТИВНЕ ИЗЛОЖБЕ:
Учествовао је на бројним колективним изложбама, међу којима се издвајају: 1. до 14. Тријенале југословенске керамике, Суботица И Београд (1968-2013); “Модерна керамика у Србији”, Београд (1979); “Војвођанска керамика и текстил”, Париз (1981); “Дани војвођанске културе”, Беч (1982); “Форма”, изложбе УПИДИВ – а (1983-2011); Јубиларна изложба керамичке колоније “Девић Имре” поводом 30 година рада, Мали Иђош (1989). Излагао је у оквиру “Сусрета братских градова” у Суботици, Смобору И Осијеку (1968-1992); излагао на Бијеналу савремене примењене уметности војвођанских Мађара, Суботица (2003-2015).

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ПРОФЕСИОНАЛНА ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ:
Добитник је признања И откупних награда које су му доделиле установе културе: “Ликовни сусрет”, Суботица; Музеј примењених уметности, Београд; Градски музеј, Суботица И др. 2011. године добио је велику награду “Златна форма” УПИДИВ – а, на изложби “21. Форма”, Нови Сад.

ДЕЛА У ЗБИРКАМА:
Његова дела налазе се у Збирци уметничке колоније “Мако” И у приватној збирци “Магори”, Мако, Мађарска.

Векоњ Лајош
мејл: vekony.lajos1@gmail.com

Каталог можете погледати на нашој Иссуу страници или у нашем БоxНет фолдеру.

Видео преузет са YоуТубе канала Вајдасáги Ртв.

Коментари нису дозвољени.