UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Vekonj Lajoš – “Na krilima mašte 70”

05_03_2016-Vekonj-Lajos-900px

Izložba “Na krilima mašte 70” Vekonj Lajoša od 3. do 22. maja 2016. god. u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu.

Iz kataloga:

Vékony Lajoš
Keramiku zbog uslova u kojima je nastala, a potom se razvijala, i danas svrstavamo u tradicionalne discipline u okviru primenjenih umetnost. Primarno orjentisana ka svetu materijalnosti, keramika, čini se, kao da gubi bitku u svetu današnjice koji teži ka dematerijalizaciji umetničkog dela. Međutim, opirući se i dalje nepovoljnim okolnostima, pre svega zbog svoje tehnološke otvorenosti, keramika i dalje pruža dovoljno kreativnih razloga pojedinim umetnicima da se igraju glinom, vodom i vatrom. I ne samo ovim bazičnim elementima, već i onim pridodatim iz neposrednog života. Zato se iz ove igre, kao po pravilu, rađaju maštovita rešenja, iskričavih vrednosti, koja se protive instant životu i sveopšte prisutnoj efemernosti.

Gore naveden kretivni pristup ovoj disciplini uočavamo i kod keramičara Vekonj Lajoša, čije višedecenijsko istrajavanje ne jenjava, već naprotiv, još uvek je budno kako bi nam pružilo sveže rezulate. S tom razlikom, što se u odnosu na ranije periode rada ovog umetnka, sad uočava jedan dramatičniji odnos prema formi, kojoj on pristupa, gotovo, testamentalno. Priča koju nam Vekonj priča intimna je, i ona nam govori: ovo je moj svet nataloženog iskustva.
Na ovaj zaključak nas upućuju izbor pridodatih elementi koje Vekonj stapa sa glazurom ili prosto lepi na već ispečenu površinu svojih apstraktnih keramoskulptura. Tako je uz lični izbor plastičnih, metalnih i drvenih aplikacija, ali i termičkom sintezom glazure i stakla, Vekonj stvorio egzemplar koji ide ka tvrdnji da u keramici sadržaj niče iz materije i nikako drugačije.

Dr Zdravko Rajčetič,
teoretičar umetnosti i medija

 

Biografija:
Vekonj Lajoš keramičar, likovni umetnik. Rođen je 1946. godine u Bačkoj Topoli. Završio je Školu za primenjenu umetnost, Odsek keramike I Višu pedagošku školu u Novom Sadu, na Likovnom smeru, 1968. godine. Izrađuje umetničku keramiku, slikarska I vajarska dela. U period od 2013. do 2014. godine realizovao je tri značajna vajarska dela u bronzi. Član je udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti I dizajnera Vojvodine (UPIDIV) od 1974. godine. Učesnik je brojnih keramičkih likovnih kolonija u zemlji I inostranstvu. Njegovi najnovji radovi, ukrasni tanjiri I keramo – skulpture nastale su u period od 2000. do 2014. godine. Izvedeni su od belog šamota u kompoziciji materijala: drvo, metal, porcelan, staklo. To su apstraktna dela inspirisana svakodnevnim događanjima.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:
Priredio je samostalne izložbe u gradovima Vojvodine I Mađarske, među kojima su: Bačka Topola (1968); Sombor (1969); Kanjiža (1974); Subotica (1991); Mako, Mađarska (2001); Subotica (2011); Feketić (2012); Temerin (2012) I Subotica (2013).

ZNAČAJNIJE KOLEKTIVNE IZLOŽBE:
Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, među kojima se izdvajaju: 1. do 14. Trijenale jugoslovenske keramike, Subotica I Beograd (1968-2013); “Moderna keramika u Srbiji”, Beograd (1979); “Vojvođanska keramika i tekstil”, Pariz (1981); “Dani vojvođanske kulture”, Beč (1982); “Forma”, izložbe UPIDIV – a (1983-2011); Jubilarna izložba keramičke kolonije “Dević Imre” povodom 30 godina rada, Mali Iđoš (1989). Izlagao je u okviru “Susreta bratskih gradova” u Subotici, Smoboru I Osijeku (1968-1992); izlagao na Bijenalu savremene primenjene umetnosti vojvođanskih Mađara, Subotica (2003-2015).

NAJZNAČAJNIJA PROFESIONALNA PRIZNANJA I NAGRADE:
Dobitnik je priznanja I otkupnih nagrada koje su mu dodelile ustanove kulture: “Likovni susret”, Subotica; Muzej primenjenih umetnosti, Beograd; Gradski muzej, Subotica I dr. 2011. godine dobio je veliku nagradu “Zlatna forma” UPIDIV – a, na izložbi “21. Forma”, Novi Sad.

DELA U ZBIRKAMA:
Njegova dela nalaze se u Zbirci umetničke kolonije “Mako” I u privatnoj zbirci “Magori”, Mako, Mađarska.

Vekonj Lajoš
mejl: vekony.lajos1@gmail.com

Katalog možete pogledati na našoj Issuu stranici ili u našem BoxNet folderu.

Video preuzet sa YouTube kanala Vajdasági Rtv.

Komentari nisu dozvoljeni.