UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Вики воли земљу – Конкурс

Wiki

„Вики воли Земљу“ (Wiki Loves Earth – WLE) је фото-конкурс који за циљ има прикупљање фотографија заштићених природних добара (национални паркови, резервати, подручја и др) широм Србије.

Конкурс се одржава у организацији Википедије и Викимедије од 1. до 30. јуна 2015. године. Пројекат је започет 2013. године у Украјини и брзо се проширио на 26 држава света, међу којима је и Србија.

Циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободном лиценцом што више природних споменика, а са друге стране допринети повећању јавне свести о очувању природе.

Прошле године је на глобалном нивоу прикупљено преко 70 хиљада фотографија од стране три хиљаде учесника, а ове године је оборен рекорд од преко 100 хиљада фотографија које су пристигле из целог света. У Србији је на прошлогодишњем такмичењу прикупљено скоро 800 фотографија, које су презентоване на изложбама у Београду, Панчеву, Краљеву и Нишу.

Стручни жири Завода за заштиту природе Србије одабраће три најбоље фотографије које ће бити награђене викендом у Велнес центру Каблар, са обиласком Овчарско-кабларске клисуре и вожњом катамараном (у организацијиТуристичке организације Чачка), бициклом и двогледом.

Фотографије ће, поред доступности на Викимедијиној остави, бити представљене јавности и кроз изложбе у градовима Србије.

Прузето са званичне Web стране.

Komentari nisu dozvoljeni.