УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Дубравка Лазић у Графичком колективу

Дубравка-Лазиц-инфо-све

У понедељак 20. априла у 19х отвара се изложба Дубравке Лазић, из циклуса Игре видљивог и невидљивог, радови су избор из шестогодишњег рада. Изложба ће бити отворена до 9. маја 2015.

Радови Игре видљивог и невидљивог део су из визуленог и емоционалног искуства ауторке при сусрету са новооткривеним дечијим светом. Коришћењем фотограма и аналогне фотографије створене су композиције необичних светлостних и визуелних вредности.
… Будући да су у дечијем свету све стваре живе и пуне тајанствених моћи и значења Дубравка примењеним техникама покушава да оживи играчке своје ћерке омогућавајући нам да замишљамо како се радозналом дечијем погледу обичне ствари појављују на необичан и неочекивани начин. Загонетке дечијих снова и маштања показане су захваљујући сугестивним силуетама, дрхтавим обрисима, несталним контурама. Ипак, најснажнији утисак оставља двострука експозиција у којој се фигура детета испуњава обрисима играчака и предмета. Преклапање дечијег тела и предмета за игру брише уобичајене представе о телесности. Уместо да руке баратају спољашњим предметима, они постају њихов садржај, њихов неодвојиви део… Будући да је за естетско искуство неопходна и блискост и даљина, сусрет са невиношћу и љупкошћу њене девојчице нас води ка осећању да смо неком силом одвојени од приказаног света, да смо се непоправљиво раздвојили од простора сна, маште и безусловне отворености за нова искуства. Даљина коју у нама евоцирају Дубравкини радови није насељена испражњеним значењима и неоствареним сновима. Напротив, чини се да се у том осећају удаљености и размака још увек крије ехо некадашњих трагача за невидљивим. Посредством визуелног суочавања са одсутним и неприсутним снажи се и наша потреба да га учинимо блиским и непосредним…
(из предговора др Драгана Проле)


Из биографије:
Дубравка Лазић дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду (1997), магистрирала на Факултету примењених уметности у Београду (2000), а докторирала на Академији уметности у Новом Саду (2013) из уже научне области Филмологија. Излаже самостално и на групним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је стипендија за стручни боравак и аутор радова публикованих у научним и стручно-уметничким публикацијама. Организатор је и сарадник на манифестацијама, семинарима, изложбама, жирирањима, радионицама и пројектима. Добитник је неколико награда. Ванредни је професор на Академији уметности у Новом Саду.

Текст и фотографије преузете са матичног сајта Графичког колектива.

Блиц онлине о изложби.

Коментари нису дозвољени.