UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Милица Ковачевић – “Поглед у вечност”

web

Изложба икона “Поглед у вечност” Милице Ковачевић од 13. до 19. октобра 2014. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:

Икона – поглед у вечност
Икона представља слику будућег света. Зашто минијатура? Минијатура, са мноштвом сићушних детаља, захтева велику пажњу и самим тим одваја човека од материјалног окружења у ком се налази и уводи га у неки други, у данашње време запостављени свет. Уметник, као и посматрач, се умирује, стишава, окреће се својим мислима и осећањима и упловљава у вечито неистражен свет сопствене унутрашњости. Одатле се упућује ка дубинама духовног света којима нема краја.

Зашто поглед? Поглед је одраз душе, израз емоције која живи у човеку и само огледало љубави. Удубљујући се у лик који га посматра са иконе, човек полако почиње да осећа праштање, да проналази уточиште и безграничну љубав, јер је управо то оно што нам је потребно да бисмо барем мало осетили онај унутрашњи мир и спокој ком сви потајно тежимо. Икона уводи у свет бесмртности, а поглед у очи светитеља или светитељке води посматрача кроз пролаз у бесконачност.
Све иконе су рађене традиционалном техником – јајчана темпера на дрвеној дасци и позлата.

 

Милица Ковачевић
Рођена 23.02.1978. године у Суботици.
Основну и средњу школу завршила у Новом Саду. Иконописом се почела бавити 2006. године, током периода када је живела у Београду, паралелно са спознајом Бога и окретањем духовном животу и нематеријалним вредностима. Иконопис је учила у оквиру приватне иконописачке радионице, а потом наставила и самостално да се развија у том правцу, посећујући манастире по Србији и иностранству, и учећи од оних који су позвани да свој живот проживе у потпуној духовности, ван општег и све већег немира који влада у данашњем свету.
До сада је учествовала на већем броју групних изложби.
Ово јој је прва самостална изложба.
Живи и ради у Новом Саду.

Контакт:
тел: +381 63 8 343 404
е-маил: milicica.kovacevic@gmail.com

Каталог изложбе можете погледати на овом линку или у нашем BoxNet фолдеру.

Komentari nisu dozvoljeni.