УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Тијана и Мила Поповић – “РЕ*/8 Десигн Парк – Брендирање недеље еко-дизајна / ретроспектива 2011-2014.”

ре8_001

Изложба “РЕ*/8 Десигн Парк – Брендирање недеље еко-дизајна / ретроспектива 2011-2014.” Тијане и Миле Поповић од 21. до 26. октобра 2014. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

О РЕ*/8 Десигн Парку

Први РЕ*/8 Десигн Парк одржан је 2011. године у Новом Саду. У седам дана колико је трајао, 20 уметника са територије Војводине, са гостима излагачима из Америке и Финске изложили су своје радове и инсталације на тему реконструкције, рециклаже и редизајна у Музеју Војводине. Поред изложбеног дела, у холу музеја је била организована и продајна изложба еко сувенира и рециклираних производа, а куриозитет догађаја су била изложени радови Миодрага Мише Недељковића и Мирослава Крстоношића пионира еко-дизана на нашим просторима. Како је овај догађај био више него добро посећен, као тада једини који директно промовише креативну рециклажу, треш уметност и еко-дизајн на територији југоисточне Европе, изазвао је огромно интересовање домаћих и иностраних креативаца, студената и разних организација.

ре8_002

РЕ*/8 Десигн Парк 2012

Следеће године РЕ*/8 Десигн Парк је добио нову димензију обликујућу се у правцу Недеље еко -дизајна са различитим садржајима организованих на више локација, великим бројем гостију, стручњака, посетилаца и учесника. По броју дана, излагача и посетилаца, као и садржајног, озбиљног програма, прерастао је у прави фестивал мултимедијалне рециклажне уметности и дизајна. Концепт је био исти као и предходне године – инспирација учесника на тему РЕ/8 кованице-акронима који представља 8 речи са префиксом РЕ – редесигн, рецонстрацтион, рецyцле, ремаке, ревиеw, репродуцтион, ресторинг и реаниматион. На конкурс се пријавио велики број уметника, студената, индустријских и графичких дизајнера. Неки су тематски по задатку реализовали своје инсталације, док су други већ имали готова решења, која су углавном чекала праву прилику да буду приказана. Комисија је имала тежак задатак да изабере 20 радова домаћих аутора, који ће се појавити на групној изложби „Српска РеДизајн сцена“ у оквиру РЕ*/8 Десигн Парка. Изабрани радови заједно са инсталацијама треш уметника из Мађарске и Финских индустријских дизајнера били су изложени у једном од највећих изложбеним простора у Новом Саду – Трибини младих Културног Центра.

ре8_003

Предавачи, радионичари, као и излагачи били су не само уметници и дизајнери који годинама уназад успешно делују користећи елементе рециклаже, деконструкције и римејка као основе свог стваралачког рада са наших простора, него и уметници из Мађарске, Румуније и Финске.

Домаћој публици се осим артристичких и индивидуалних излета примењених уметника у свет у рециклаже коју су користили као средство у комуникацији са околином, представио и Том Сзакy, американац мађарског порекла који стоји на челу чувене компаније “Террацyцле” из Неw Јерсеyа, која зарађује милионе рециклирајући амбалажу и правећи читаву палету веома популарних производа од аксесоара до ђубрива. Још један веома успешан млади индустријски дизајнер Хенри Епперт из Финске промовисао је свој проналазак – јакну која је направљена од 70 % рециклираног материјала и 30 % биоразградивих сировина, популарног финског бренда “Рапала”, за коју је добио више награда и признања.

У току седам дана трајања, РЕ*/8 Десигн Парк је понудио низ радионица – wорксхопова, предавања, пројекција филмова, перформанса, док су на једном месту, у Клубу Трибине младих Културног центра Новог Сада, представљени најуспешнији радови из селекције” Српска Редизајн сцена” којом је отворена Недеља еко – дизајна.

Ова изложба обухватила је двадесет радова којима су учесници конкурса на занимљив и аутентичан начин представили своје виђење уметности и дизајна кроз примену рециклаже, реконструкције и редизајна. Поред домаћих аутора, академских сликара, вајара, дизајнера и архитеката међу којим су своје радове изложили и Александар Бунчић, Роберт Фаркаш, Неда Питулић, Мирослава Раковић, Ана Ђорђевић, Ерна Терек, Станислава Синђелић  и други, своје инсталације су приказали и мађарски уметници Еде Синковицс, Роберт Гyурис, Кис Ендре и Зсолт Ференцзy, који годинама делују у правцу “трасх” уметности и римејк форме. Изложбом је 9. јула свечано отворен “РЕ/8 Десигн Парк”, док је последњих неколико дана цела поставка употпуњена најбољим радовима учесника радионица, углавном студената Факултета техничких наука и Академије уметности из Новог Сада, као и студената Универзитета за дизајн „ Аурел Влаицу“ из Арада, Румунија, који су као гости учествовали на свим радионицама.

Поред занимљиве поставке у Културном центру Новог Сада која је трајала свих 7 дана, највише интересовања привукле су радионице које су се одржавале на више локација у граду, међу којима је можда најинтересантнија биле у “Еxит виллагеу”- кампу смештеном на новосадском купалишту “Штранд”, где су се правиле репродукције познатих уметника од ђубрета и висеће модуларне баште од пластичних флаша. Перформанси које је група мађарских уметника изводила на тврђави за време трајања Еxита, као и инсталације од ђубрета симболичних назива: “Слепа улица”, “Резервна Венера” и “Гранични синдром” привукле су велики број случајних пролазника, као и оних који су са намером дошли да виде ове занимљиве садржаје.

Још једно од ексклузивних и свакако актуелних дешавања на Недељи еко дизајна била је премијера румунског интерактивног филма ” Киддо”, где је домаћа публика после фестивала у Кану и Букурешту имала прилику да активно учествује у разради радње филма, мењајући својим реакцијама ток, као и сам крај филма. Гости на премијери одржаној у Новом Саду били су редитељ и сценариста филма Милло Симулов, као и продуцент филма и већи део екипе.

Свих седам дана трајања фестивала на свим локацијама на којима се одржавао фестивал, камере румунске продуцентске куће „Оно Пицтурес“ на челу са редитељем Онориом Фелеом бележиле сваки тренутак дешавања на РЕ*/8 Десигн Парку. Најзанимљивији делови биће монтирани у форми документарног фима о интернационалној манифестацији креативне рециклаже у Србији и приказиваће се на Европским фестивалима документарног филма.

РЕ/8 Десигн Парк 2013

насловна ре8 2013Међународна изложба рециклажне уметности ДисРЕпаир од Арт обележила је РЕ/8 Десигн Парк 2013 који се одржао од 6 – 12. јула у Новом Саду. Селекцију изложбе су чиниле инсталације, комадни намештај, скулптуре, костими као и прототипови и нацрти ентеријера и архитектонских решења где се као лајт мотив провлачи одрживи дизајн, употреба рециклираних материјала и имплементација еколошких норматива у савременом примењеном и ликовном стваралаштву. Четрдесет радова домаћих аутора са инсталацијама гостујућих уметника били су изложени у просторијама Клуба „Трибина младих“ Културног центра у Новом Саду. Архитекте – Петар Стелкић, Владимир Цвејић, Сандра Божић, Драган Струњаш, Мирко Крстоношић, Неда Питулић, Бојана Берић академски уметници – Ненад Игњатов, Тања Маравић, Ирина Сомборац, РМД Студио, само су неки од излагача. Поред домаћих излагача радове су представили уметници из Шпаније, Финске и Мађарске. Тања Грасс, директорка Међународног фестивала рециклажне уметности „Драп Арт“ из Барселоне, селекцијом радова шпанских гостујућих уметника, приказала је најновије тенденције у области еко-дизајна и уметничке рециклаже.

На Недељи еко дизајна и рециклажне уметности РЕ/8 Десигн Парк 2013 поред поставке у Културном центру града, на више локација у граду, одржавали су се wорксхопови, перформанси, панел дискусије и пројекције филмова. Други дан Недеље еко дизајна и рециклажне уметности обележила су предавања на тему “Одговоран дизајн у архитектури просторном уређењу“. Архитекте Неда Питулић, Бојана Берић, Мирослав Крстоношић и инежњер шумарства Мирјана Лаушевић говорили су у новим материјалима у примењеној архитектури, употреби отпадних и рециклираних сировина у дизајну ентеријера и могућности ревитализације запуштених градских простора.

На стреет арт радионицама осликавала се фасада школе “Ђорђе Натошевић” и зидови дворишта Омладинског центра ЦК13, док је радионица “Цлеан Данубе муд” окупила младе креативце које занима сито штампа.  Полазници радионице су уз помоћ инструктора савладали основе технике пропусне штампе и применили знање на штампу мајици и торби од органских материјала које су се овом приликом штампане  нетипичним бојама које као пигмент садрже муљ тј. блато из Дунава. Посетиоцима манифестације биле су занимљиве дискусија и радионица “Wрап yоур хандлебарс, рецyцле-стyле”  Интернационалне групе Бике Китцхен , одржана у Друштвеном центру, која за тему има могућност редизајнирања и употребе старих делова бицикли за изаду бике аксесоара, ручки и осталих нових декоративних, као и радионица Папер Мацхе Мастер. Испред атељеа 27 на Петроварадинској  тврђави од новина је изграђен Мини колосеум, рад сликарке Наде Недељковић, који представља грађевину од дневне штампе висине 1,5 м, пречника 8 метара са 50 седећих места. Ланд арт колосеум настао од новина под утицајем воде и сунца, осим еколошког и рециклажног карактера има вишеструку културно- едукативну намену  као место где ће се одржавати предавања, мини концерти, панел дискусије и слично.

РЕ/8 Десигн Парк је од изложбе рециклажне уметности домаћих аутора са гостима из иностранства прерастао у озбиљну платформу за дизајнере, креативце и уметнике из Југоситочне Европе.

 

РЕ/8 Десигн Парк 2014

ПЛАКАТ-1-цопy

У Новом Саду ће се од 24. до 29. октобра одржати четврти РЕ/8* Десигн Парк. Као најава за догађај у просторијама галерије ФОРМА 21. октобра биће отворена ретроспективна изложба РЕ*/8 Десигн Парк – Брендирање недеље еко-дизајна, на којој ће сви посетиоци моћи да погледају како је од 2011. до данас формиран визуелни идентитет манифестације. На изложби која ће трајати до 27. октобра моћи ће да се виде сви досадашњи каталози, плакати, мапе, мајице и остали промотивни графички производи који су обликовани у циљу промоције и брендирања РЕ/8* Десигн Парка. Као и сваке године и ова недеља еко-дизајна имаће акценат на групној изложби којом ће манифестација бити отворена. Изложба ће обухватити селекцију тридесет радова – инсталација, плаката, асамблажа и употребних предмета насталих реконструкцијом форме, упцyцлинг методом и применом етичких и еколошких постулате при креативним интервенцијама уметника. Поставку ће сви заинтересовани имати прилике да виде у просторијама СКЦ Фабрика, од петка 24. октобра до четвртка 29. октобра. Манифестацију ће обележити мосс граффити (графити од маховине) који ће први пут осванути и на фасадама у Новом Саду. Зид у башти клуба ИЗБА осликаваће графичар Стефан Јовановић, бојама које као основну компоненту садрже маховину. Исти, потпуно природни И биоразградиви, материјал ће се користити и на радионици Црисс Цросс Мосс која ће се одржавати у понедељак 27. и уторак 28. октобра у СКЦ Фабрика. Полазници радионице научиће како се прави еколошка боја од маховине и шаблони које ће користити за осликавање зида фасаде на СКЦ Фабрика. Сви заинтересовани могу преузети апликациони формулар са сајта www.ре8десигнпарк.цом и пријавити се до 23. на радионицу. Сав прибор и материјал ће им бити обезбеђени, а учешће бесплатно. Поред централне изложбе и израде мурала и графита од маховине, планиране су и пратеће активности: самосталне изложбе, радионице, пројекције филмова и промоције књига на тему еко-дизајна и креативне рециклаже.

Због обима програма и разноликости садржаја манифестација ће се одржавати на више различитих градских локација. Улаз на све програме у оквиру манифестације РЕ/8* Десигн Парк је слободан.

Каталог изложбе можете погледати на овом линку.

Коментари нису дозвољени.