UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Tijana i Mila Popović – “RE*/8 Design Park – Brendiranje nedelje eko-dizajna / retrospektiva 2011-2014.”

re8_001

Izložba “RE*/8 Design Park – Brendiranje nedelje eko-dizajna / retrospektiva 2011-2014.” Tijane i Mile Popović od 21. do 26. oktobra 2014. god. u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu.

O RE*/8 Design Parku

Prvi RE*/8 Design Park održan je 2011. godine u Novom Sadu. U sedam dana koliko je trajao, 20 umetnika sa teritorije Vojvodine, sa gostima izlagačima iz Amerike i Finske izložili su svoje radove i instalacije na temu rekonstrukcije, reciklaže i redizajna u Muzeju Vojvodine. Pored izložbenog dela, u holu muzeja je bila organizovana i prodajna izložba eko suvenira i recikliranih proizvoda, a kuriozitet događaja su bila izloženi radovi Miodraga Miše Nedeljkovića i Miroslava Krstonošića pionira eko-dizana na našim prostorima. Kako je ovaj događaj bio više nego dobro posećen, kao tada jedini koji direktno promoviše kreativnu reciklažu, treš umetnost i eko-dizajn na teritoriji jugoistočne Evrope, izazvao je ogromno interesovanje domaćih i inostranih kreativaca, studenata i raznih organizacija.

re8_002

RE*/8 Design Park 2012

Sledeće godine RE*/8 Design Park je dobio novu dimenziju oblikujuću se u pravcu Nedelje eko -dizajna sa različitim sadržajima organizovanih na više lokacija, velikim brojem gostiju, stručnjaka, posetilaca i učesnika. Po broju dana, izlagača i posetilaca, kao i sadržajnog, ozbiljnog programa, prerastao je u pravi festival multimedijalne reciklažne umetnosti i dizajna. Koncept je bio isti kao i predhodne godine – inspiracija učesnika na temu RE/8 kovanice-akronima koji predstavlja 8 reči sa prefiksom RE – redesign, reconstraction, recycle, remake, review, reproduction, restoring i reanimation. Na konkurs se prijavio veliki broj umetnika, studenata, industrijskih i grafičkih dizajnera. Neki su tematski po zadatku realizovali svoje instalacije, dok su drugi već imali gotova rešenja, koja su uglavnom čekala pravu priliku da budu prikazana. Komisija je imala težak zadatak da izabere 20 radova domaćih autora, koji će se pojaviti na grupnoj izložbi „Srpska ReDizajn scena“ u okviru RE*/8 Design Parka. Izabrani radovi zajedno sa instalacijama treš umetnika iz Mađarske i Finskih industrijskih dizajnera bili su izloženi u jednom od najvećih izložbenim prostora u Novom Sadu – Tribini mladih Kulturnog Centra.

re8_003

Predavači, radioničari, kao i izlagači bili su ne samo umetnici i dizajneri koji godinama unazad uspešno deluju koristeći elemente reciklaže, dekonstrukcije i rimejka kao osnove svog stvaralačkog rada sa naših prostora, nego i umetnici iz Mađarske, Rumunije i Finske.

Domaćoj publici se osim artrističkih i individualnih izleta primenjenih umetnika u svet u reciklaže koju su koristili kao sredstvo u komunikaciji sa okolinom, predstavio i Tom Szaky, amerikanac mađarskog porekla koji stoji na čelu čuvene kompanije “Terracycle” iz New Jerseya, koja zarađuje milione reciklirajući ambalažu i praveći čitavu paletu veoma popularnih proizvoda od aksesoara do đubriva. Još jedan veoma uspešan mladi industrijski dizajner Henri Eppert iz Finske promovisao je svoj pronalazak – jaknu koja je napravljena od 70 % recikliranog materijala i 30 % biorazgradivih sirovina, popularnog finskog brenda “Rapala”, za koju je dobio više nagrada i priznanja.

U toku sedam dana trajanja, RE*/8 Design Park je ponudio niz radionica – workshopova, predavanja, projekcija filmova, performansa, dok su na jednom mestu, u Klubu Tribine mladih Kulturnog centra Novog Sada, predstavljeni najuspešniji radovi iz selekcije” Srpska Redizajn scena” kojom je otvorena Nedelja eko – dizajna.

Ova izložba obuhvatila je dvadeset radova kojima su učesnici konkursa na zanimljiv i autentičan način predstavili svoje viđenje umetnosti i dizajna kroz primenu reciklaže, rekonstrukcije i redizajna. Pored domaćih autora, akademskih slikara, vajara, dizajnera i arhitekata među kojim su svoje radove izložili i Aleksandar Bunčić, Robert Farkaš, Neda Pitulić, Miroslava Raković, Ana Đorđević, Erna Terek, Stanislava Sinđelić  i drugi, svoje instalacije su prikazali i mađarski umetnici Ede Sinkovics, Robert Gyuris, Kis Endre i Zsolt Ferenczy, koji godinama deluju u pravcu “trash” umetnosti i rimejk forme. Izložbom je 9. jula svečano otvoren “RE/8 Design Park”, dok je poslednjih nekoliko dana cela postavka upotpunjena najboljim radovima učesnika radionica, uglavnom studenata Fakulteta tehničkih nauka i Akademije umetnosti iz Novog Sada, kao i studenata Univerziteta za dizajn „ Aurel Vlaicu“ iz Arada, Rumunija, koji su kao gosti učestvovali na svim radionicama.

Pored zanimljive postavke u Kulturnom centru Novog Sada koja je trajala svih 7 dana, najviše interesovanja privukle su radionice koje su se održavale na više lokacija u gradu, među kojima je možda najinteresantnija bile u “Exit villageu”- kampu smeštenom na novosadskom kupalištu “Štrand”, gde su se pravile reprodukcije poznatih umetnika od đubreta i viseće modularne bašte od plastičnih flaša. Performansi koje je grupa mađarskih umetnika izvodila na tvrđavi za vreme trajanja Exita, kao i instalacije od đubreta simboličnih naziva: “Slepa ulica”, “Rezervna Venera” i “Granični sindrom” privukle su veliki broj slučajnih prolaznika, kao i onih koji su sa namerom došli da vide ove zanimljive sadržaje.

Još jedno od ekskluzivnih i svakako aktuelnih dešavanja na Nedelji eko dizajna bila je premijera rumunskog interaktivnog filma ” Kiddo”, gde je domaća publika posle festivala u Kanu i Bukureštu imala priliku da aktivno učestvuje u razradi radnje filma, menjajući svojim reakcijama tok, kao i sam kraj filma. Gosti na premijeri održanoj u Novom Sadu bili su reditelj i scenarista filma Millo Simulov, kao i producent filma i veći deo ekipe.

Svih sedam dana trajanja festivala na svim lokacijama na kojima se održavao festival, kamere rumunske producentske kuće „Ono Pictures“ na čelu sa rediteljem Onoriom Feleom beležile svaki trenutak dešavanja na RE*/8 Design Parku. Najzanimljiviji delovi biće montirani u formi dokumentarnog fima o internacionalnoj manifestaciji kreativne reciklaže u Srbiji i prikazivaće se na Evropskim festivalima dokumentarnog filma.

RE/8 Design Park 2013

naslovna re8 2013Međunarodna izložba reciklažne umetnosti DisREpair od Art obeležila je RE/8 Design Park 2013 koji se održao od 6 – 12. jula u Novom Sadu. Selekciju izložbe su činile instalacije, komadni nameštaj, skulpture, kostimi kao i prototipovi i nacrti enterijera i arhitektonskih rešenja gde se kao lajt motiv provlači održivi dizajn, upotreba recikliranih materijala i implementacija ekoloških normativa u savremenom primenjenom i likovnom stvaralaštvu. Četrdeset radova domaćih autora sa instalacijama gostujućih umetnika bili su izloženi u prostorijama Kluba „Tribina mladih“ Kulturnog centra u Novom Sadu. Arhitekte – Petar Stelkić, Vladimir Cvejić, Sandra Božić, Dragan Strunjaš, Mirko Krstonošić, Neda Pitulić, Bojana Berić akademski umetnici – Nenad Ignjatov, Tanja Maravić, Irina Somborac, RMD Studio, samo su neki od izlagača. Pored domaćih izlagača radove su predstavili umetnici iz Španije, Finske i Mađarske. Tanja Grass, direktorka Međunarodnog festivala reciklažne umetnosti „Drap Art“ iz Barselone, selekcijom radova španskih gostujućih umetnika, prikazala je najnovije tendencije u oblasti eko-dizajna i umetničke reciklaže.

Na Nedelji eko dizajna i reciklažne umetnosti RE/8 Design Park 2013 pored postavke u Kulturnom centru grada, na više lokacija u gradu, održavali su se workshopovi, performansi, panel diskusije i projekcije filmova. Drugi dan Nedelje eko dizajna i reciklažne umetnosti obeležila su predavanja na temu “Odgovoran dizajn u arhitekturi prostornom uređenju“. Arhitekte Neda Pitulić, Bojana Berić, Miroslav Krstonošić i inežnjer šumarstva Mirjana Laušević govorili su u novim materijalima u primenjenoj arhitekturi, upotrebi otpadnih i recikliranih sirovina u dizajnu enterijera i mogućnosti revitalizacije zapuštenih gradskih prostora.

Na street art radionicama oslikavala se fasada škole “Đorđe Natošević” i zidovi dvorišta Omladinskog centra CK13, dok je radionica “Clean Danube mud” okupila mlade kreativce koje zanima sito štampa.  Polaznici radionice su uz pomoć instruktora savladali osnove tehnike propusne štampe i primenili znanje na štampu majici i torbi od organskih materijala koje su se ovom prilikom štampane  netipičnim bojama koje kao pigment sadrže mulj tj. blato iz Dunava. Posetiocima manifestacije bile su zanimljive diskusija i radionica “Wrap your handlebars, recycle-style”  Internacionalne grupe Bike Kitchen , održana u Društvenom centru, koja za temu ima mogućnost redizajniranja i upotrebe starih delova bicikli za izadu bike aksesoara, ručki i ostalih novih dekorativnih, kao i radionica Paper Mache Master. Ispred ateljea 27 na Petrovaradinskoj  tvrđavi od novina je izgrađen Mini koloseum, rad slikarke Nade Nedeljković, koji predstavlja građevinu od dnevne štampe visine 1,5 m, prečnika 8 metara sa 50 sedećih mesta. Land art koloseum nastao od novina pod uticajem vode i sunca, osim ekološkog i reciklažnog karaktera ima višestruku kulturno- edukativnu namenu  kao mesto gde će se održavati predavanja, mini koncerti, panel diskusije i slično.

RE/8 Design Park je od izložbe reciklažne umetnosti domaćih autora sa gostima iz inostranstva prerastao u ozbiljnu platformu za dizajnere, kreativce i umetnike iz Jugositočne Evrope.

 

RE/8 Design Park 2014

PLAKAT-1-copy

U Novom Sadu će se od 24. do 29. oktobra održati četvrti RE/8* Design Park. Kao najava za događaj u prostorijama galerije FORMA 21. oktobra biće otvorena retrospektivna izložba RE*/8 Design Park – Brendiranje nedelje eko-dizajna, na kojoj će svi posetioci moći da pogledaju kako je od 2011. do danas formiran vizuelni identitet manifestacije. Na izložbi koja će trajati do 27. oktobra moći će da se vide svi dosadašnji katalozi, plakati, mape, majice i ostali promotivni grafički proizvodi koji su oblikovani u cilju promocije i brendiranja RE/8* Design Parka. Kao i svake godine i ova nedelja eko-dizajna imaće akcenat na grupnoj izložbi kojom će manifestacija biti otvorena. Izložba će obuhvatiti selekciju trideset radova – instalacija, plakata, asamblaža i upotrebnih predmeta nastalih rekonstrukcijom forme, upcycling metodom i primenom etičkih i ekoloških postulate pri kreativnim intervencijama umetnika. Postavku će svi zainteresovani imati prilike da vide u prostorijama SKC Fabrika, od petka 24. oktobra do četvrtka 29. oktobra. Manifestaciju će obeležiti moss graffiti (grafiti od mahovine) koji će prvi put osvanuti i na fasadama u Novom Sadu. Zid u bašti kluba IZBA oslikavaće grafičar Stefan Jovanović, bojama koje kao osnovnu komponentu sadrže mahovinu. Isti, potpuno prirodni I biorazgradivi, materijal će se koristiti i na radionici Criss Cross Moss koja će se održavati u ponedeljak 27. i utorak 28. oktobra u SKC Fabrika. Polaznici radionice naučiće kako se pravi ekološka boja od mahovine i šabloni koje će koristiti za oslikavanje zida fasade na SKC Fabrika. Svi zainteresovani mogu preuzeti aplikacioni formular sa sajta www.re8designpark.com i prijaviti se do 23. na radionicu. Sav pribor i materijal će im biti obezbeđeni, a učešće besplatno. Pored centralne izložbe i izrade murala i grafita od mahovine, planirane su i prateće aktivnosti: samostalne izložbe, radionice, projekcije filmova i promocije knjiga na temu eko-dizajna i kreativne reciklaže.

Zbog obima programa i raznolikosti sadržaja manifestacija će se održavati na više različitih gradskih lokacija. Ulaz na sve programe u okviru manifestacije RE/8* Design Park je slobodan.

Katalog izložbe možete pogledati na ovom linku.

Komentari nisu dozvoljeni.