UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Ana Plužnikov: Put svile

Opčinjenost svilom nije slučajna. Osim što je neprolazna i nezaobilazna u svetu cenjene estetike i finoće, svila ju je ne slučajno očarala ponajviše u Veneciji gde je provela vreme studija. Baršunasta, nežna, laka, rafinirana, skupocena, sve su to epiteti koji su joj bliski ne samo za opis tog sofisticiranog materijala već i za stanje duše za kojim se vodi i traži svakodnevno. Venecija odiše kultom svile ali i mnogim drugim kulturološkim i istorijskim detaljima koji se jasno ocrtavaju u tematikama kojima se umetnica bavi. Živopisne boje i donekle infantilan potez četkice i tragovi voska metaforički predstavljaju osoben duh gradova koje oslikava i način na koji ih i sama doživljava. Venecija, Rovinj kao i mnogi drugi rustični gradovi sa svojim viševekovnim zdanjima i bogatom istorijom u ovom ciklusu oslikavanja svile više su od inspiracije, u njima su ostavljene hiljade zapisanih misli, reči i ideja, od vajkada do današnjih dana. Arhitetura pojedinih gradova u rustičnom ruhu glavna su inspiracija za aktuelnu fazu Aninog dekorativnog slikarstva.

Trenutno istražuje sve mogućnosti primene svile u enterijeru kroz upotrebne i dekorativne predmete za uredjenje prostora.

Komentari nisu dozvoljeni.