UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Peđa Uzelac: Asphalt Book

Sa vetrom u leđima, putujemo kroz prostor, zarobljeni u vremenu, a ipak težimo slobodi…

Priča je o ljudima.

Skinuti sa asfalta i postavljeni ispred belog platna neki govore o svojim inhibicijama, porocima, zloj sudbini, neki o sreći, pronalaženju sebe, lepoti jednostavnosti, ali ono što ih povezuje je ljubav prema slobodi, prema neizvesnosti sledećeg trenutka i neopisivoj želji da zamrznu vreme kako bi večno ostali u pokretu.

Koristeći ih kao protagoniste svojih fotografija, odnosno kadrirajući njihove zadovoljne ekspresije, pivske stomake, postojan stavidostojanstvo, PredragUzelacbeležitrenutakintimneispovesti sadržane u svakom pojedinačnom portretu.

Jedno za drugim nižu se raznolika lica ljudi koji biraju da odbace svaku konvenciju, ne bi li izazvali privid slobode i dokazali da život ne mora da bude ništa drugo do usta puna vetra.

Umesto pivskih flaša, pikavaca, besnih motora, buke istrošenih guma, i svega onoga što, između ostalog, oni sa sobom nose, fotografije prikazuju drugu stranu priče, odnosno ljude suočene sa aparatom koji je tu da ovekoveči momenat kada su se osećali ispunjeni i celi.

‘Asphalt book’ povezuje scene između kojih se nalaze natpisi, kao komentar, ili instrukcija, poput onih u nemim filmovima i slepstik komedijama s početka dvadesetog veka. Poneko čaplinovsko lice, smenjuje se sa ispunjenim i jednostavno zadovoljnim, a povezani u jednu celinu, jasno nam daju do znanja da je priča o ljudima koji ‘sada mogu da rade sve one stvari koje su im branili kada su još bili mali’, koji su ‘u Rusiji jednom zalutali 2000 km, a toliko se i vraćali na pravi put’, kojima je ‘motor član porodice’ i koji su tu jer sopstvenu stvarnost pronalaze na asvaltu …

‘…Oblak ne zna zašto se kreće baš u tom pravcu i tom brzinom…’

Komentari nisu dozvoljeni.