УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Ја сам Стефан Илић сасвим случајно овде

Изложбу плаката Стефана Илића сасвим случајно овде можете погледати од 22. априла до 9. маја 2021. године, у галерији “Форма” Илије огњановића 3, Нови Сад.

Отварање изложбе и посете изложби биће организовање у складу са актуелним епидемиолошким мерама Владе Србије.

Из каталога:

Ово је сасвим случајна и једна од најбрже организованих изложби која приказује радове из подручја плаката Стефана Илића, насталих сасвим не случајно, али и нимало намерно за време студирања на Академији уметности у Новом Саду. Радови су проистекли из периода када је кренуо да се истраживањима форме и типографије, наденути тражењем форме директно из руке, без претходних планова, предложака или скица. Иако не кроз све плакате, како закони случајности ипак налажу, идеје су често биле пренесене директно на површину рада, а мотиви су интуитивно клицали директно из тог неораног земљишта плаката. Типографија је вазда писана неутегнуто, неусиљено и бећарски – без премишљања, слова су се низала потез са потезом, често потезима доступним коришћењем само најосновнијег алата, било оног дигиталног или оног нешто мање дигиталног. Тежњом ка ослобађању од скице и препуштање интуитивном и (за разлику од изложбе, не увек сасвим) случајном, плакатска форма, иначе често (такође за разлику од изложбе, не увек сасвим) у служби суште и дидактичке комуникације, тежи да постане ликовна и да у тој ликовности балансира у уском трикоу на танком ужету читљивости и интерпретације, имплицитног и експлицитног. Читање плаката је исто толико препуштено савести публике, колико су и они сами били препуштени милости и немилости ауторове интуиције у стваралачком процесу. “Шта је песник-плактер тиме хтео рећи?” Ништа, наравно – осим да је он ипак сасвим случајно овде!

Стефан Илић је рођен 1992. године у Лозници, где завршава средњу хемијску школу Свети Сава. 2019. дипломира на катедри за графичке комуникације, на ликовном департману Академије уметности у Новом Саду. На истој академији тренутно похађа мастер студије, и ради као стручни сарадник на катедри за Графички дизајн. У свом графичком дизајну фокусира се на истраживање различитих уметничких и експерименталних приступа. Поред графичког дизајна, његово интересовање обухвата поље илустрације, цртежа, хортикултуре. Учествовао на преко 40 колективних изложби у земљи и иностранству.

Каталог изложбе можете погледати на Иссуу или у нашем БоxНет фолдеру

Коментари нису дозвољени.