UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Ненад С. Лазић „Короноскопија”

Изложба Ненад С. Лазића „Короноскопија“ од 29. децембра 2020. године до 30. јануара 2021. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад
Отварање изложбе и посете изложби биће организованје у складу са актуелним епидемиолошким мерама Владе Србије.

За сва питања обратите се канцеларији УПИДИВ-а

Пандемија  као повод, као инспирација 

Пандемија  не представља искључиво медицински феномен, напротив, то је болест на глобалном нивоу која својим дејством захвата целину друштвеног ткива. Она је повод за инхибицију, како наших индивидуалних, тако и грађанских слобода. Поред овог, пандемија једне болести скраћује простор у којем се крећемо, убрзава наше психичко време, и оно што је најбитније, ствара општу информациону и политичку хистерију – мутну воду у којој у којој је понекад тешко разабрати ко је какав пливач.  На несрећу, и наша генерација је постала сведок, али пре свега учесник пандемије вируса која односи многе животе, урушава наше живљење, деформише нашу психу и при томе нас програмира, за неке непознате циљеве.

Једино  што можемо у овој ситуацији јесте да се сачувамо онако како нам медицинска струка налаже: дистанца међу телима, ношење маски и хигијена. Али шта су последице оваквог дејства једне глобалне болести попут ове владајуће у 2020. години? У овом тренутку, једна од њих, а нама најзанимљивија јесте виртуализација комуникације међу људима, и то готово на свим нивоима – од свакодневног рада и пословања преко школовања и учења, до производње и трошења културног производа. 

Због  болести које тело (материја) носи, наша стварност се дематеријализовала, с тога веома је захвално данас видети изложбу дела ствараоца који ствара виртуелно, а реализује своја дела у материјалном облику. Дакле, ствараоца попут графичког дизајнера Ненада С. Лазића, који се ове зиме у Галерији Форма представља са десетак плаката на тему корона вируса. Стога не чуди што је и сам назив изложбе – „Короноскопија“ постала својеврсна тематска одредница изложених дела овог уметника.

Короноскопија  је серија друштвено ангажованих плаката чија је једина функција скретање пажнје на проблеме које доноси ова болест, али и указивање на средства превентивне заштите од ње и то гледано са стране уметник кроз призму ироније која има функцију да појача дејство поруке на посматрача и тиме је учини сугестивнијом. И то је онај први – вербални ниво комуникације. На невербалном нивоу, Лазић користи скуп графичких решења која су понекад „цитати“ продуката популарне културе. Ово је посебно уочљиво на примеру плаката COVID-19 где су јасно имплементирани визуелни елементи из Велсовог филма Рат светова или плаката који своју комуникацију остварају кроз употребу комерцијалног вокабулара, попут плаката What Does Fortune Cookie Say – Covid – 19 Maibe. Aли и решења за чију инспирацију је уметник нашао у простору виртуелног –  дизајнирања графичких интерфејса за наше рачунаре и мобилне телефона, попут плаката COVID 19: Tekst message или Error 404. Међутим, Лазић свом ансаблу  придодаје и плакатска решења која индицирају игру са дијаграмском формом у графичком изражавању, попут плаката Covid-19: In Concustrion nа којем су нумерчики подаци претворени у текстуалне, из којих се као коначно решење појављује енглеска натпис HOPE (нада) иако вас смернице наводе на грешку. 

Свеукупно  гледано, овај изложени скуп доноси пред публику једну домишљату игру уметника на плакатској плохи, која је при томе рационална и прочишћена од сваке интелектуалне недоумице. Недвосмислена је чињеница да Лазић суверено влада плакатском вештином, при томе вешто избегавајући прављење било какавих комуникационих шумова. Дакле, основна потка ове изложбе јесте изразита функционалонст изложених радова и њихова сврховитост, а тако и треба да буде у време када је ситуација више него озбиљна и често нејасна.

др  Здравко Рајчетић
теоретичар  уметности и медија

Кратка биографија

Ненад  С. Лазић, графички дизајнер и визуелни уметник, рођен је у Зрењанину 1974. године. Дипломирао је 2002. године на Академији уметности у Новом Саду, на Ликовном смеру Одсека за графичке и визуелне комуникације, у класи проф. Бранислава Добановачког, плакат, проф. Бошка Шеве, обликовање графике и проф. Сузане Кубинец, дизајн књиге и илустрација. На истом факултету је похађао и магистарске студије 2003-2005. године на Одсеку за дизајн књиге. Ненад Лазић иза себе има реализован велики број логотипа, часописа, књига, каталога, интернет презентација, амбалажа и др. Излагао је на бројним изложбама у земљи и иностранству. До сада је имао седам самосталних изложби. За свој рад је награђиван више од двадесет пута. Живи и ради у Новом Саду.

Интернет презентација: www.Lazich.info

Kаталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе

Komentari nisu dozvoljeni.