UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Дуња Ђурагић „Прав”

Изложбу илустрација „Прав” Дуње Ђурагић  од 15. септембра до 4. октобра 2020. године можете погледати и у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду, уз поштовање прописаних здравствених мера Владе републике Србије.

Из каталога:

Сваког дана ходам кроз Јав, кроз стару добру реалност којом одјекује само тихи ехо магије. Ипак, кад падне вече, приче из давнина ме воде у Прав, у дом богова.
Добро се сећам. Ткала сам са Мокош, ловила са Деваном, славила са Радгостом и кулирала са Мораном. А онда сам своја искуства забележила линијом и бојом.

Радгост, словенски бог гостопримства и гозби

Сваки домаћин Радгоста радо у свом дому угости. Овај херој бори се као лав, и од свега злог браниће сваку кућу у којој добије бар и кришку хлеба и пар зрна соли. Заштитник домова, Радгост доноси срећу и сигурност, те чува ватру у огњишту добрих људи.
Али са собом не носи само секиру и миран сан – кад год је угошћен, Радгост доноси и добру забаву на гозбе. Воли и вино и добру ракију. Може бити да овај моћни бог и дан данас неопажено посећује сваку славу и весеље, носећи са собом добро расположење.

Девана, словенска богиња лова, ћерка Перунова

Слободна, дивља и необуздана, Девана скита шумама у потрази за изазовним пленом. Када не проводи време у шуњању и вабљењу плена, Девана припитомљава вукове и лисице који јој помажу у лову.
Ако је случајно сретнете, боље би вам било да уз себе имате цвет босиљка да јој понудите. Чак је и моћни Велес морао да се претвори у овај цвет како би освојио и најзад оженио ову дивљу душу.
Вођена својом амбицијом, Девана је одлучила да ће освојити сва три царства – Прав, Јав и Нав. Ова жеља ће је коштати главе. Њен отац Перун Громовник је био тај који ју је, након жестоке борбе, зауставио.

Биографија:

Дуња Ђурагић рођена у Новом Саду 1994. године, Дуња се школовала у Карловачкој гимназији и касније на Високој техничкој школи на катедри за графички дизајн, где се специјализовала за илустрацију. Стекла је статус самосталног уметника 2019. године. На интернету своју уметност представља под псеудонимом Дуносс.
Од формативних година ужива у цртанју и писању, а од 2015. године хонорарно ради као илустратор и писац. Учила је немачки и јапански, а течно говори енглески на којем најчешће пише.
Воли језике, психологију, видео игре, једног Андреја, мачке, фантастику, културе света и људе. Ужива у откриванју света и светова, и више од било чега другог воли добру причу.

мејл: dunoss.art@gmail.com

Каталог изложбе можете погледати на Issuu или у нашем BoxNet фолдеру.

Komentari nisu dozvoljeni.