УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Милица Ковачевић “Аутопортрет као спознаја душе”

упидив-милица-позивница_800пx

Изложба “Аутопортрет као спознаја душе” Милице Ковачевић од 26. јула до 14. августа 2016. год. у простору Галерије Форма, Илије Огњановића 3 у Новом Саду.

Из каталога:
Аутопортрет као спознаја душе

Пер аспера ад астра. Трновит је пут којим пролази људска душа у свом стремљењу ка бесконачности. Пут унутрашњег развоја није ни мало лак. Онај ко се усуди да живи, у потпуности да живи, да буде оно што јесте и да слуша глас који му се обраћа из најудаљенијих дубина сопственог бића мора бити спреман да понесе тежину спољашњег и унутрашњег света, сукоб између оног што је видљиво и што нас окружује и оног што је сасвим лично и што проистиче из микрокосмоса који свако од нас носи у себи.

Аутопортрет овде представља дубоко продирање у унутрашњост бића, откривање жеља, тежњи и страхова, суочавање са оним што јесте, анализа оног што је било и стремљење ка оном што ће бити, а што је вођено визијом о томе шта је крајњи циљ.  Инспирација је дошла спонтано, кроз сам процес прочишћења душе.

Као иконописац по крајњем опредељењу, желела бих да наведем своје виђење споне између иконе и аутопортрета. Икона осликава душу. Њена сврха је да пред нас изнесе оне чија је душа постала бесмртна, док аутопортрет у себи носи душу уметника, који је тамо преноси онакву каква је била у тренутку инспирације. Стога аутопортрет преузима на себе улогу да изнесе оно што човек носи у себи, ослобађајући га тиме тежине коју са собом носи животно искуство и помажући му да се постепено врати у стање чистоте ума и душе. Све то чини део јединственог пута којим свако пролази у својој тежњи за проналажењем смисла као крајњег циља људског постојања.


Биографија:
Милица Ковачевић је рођена 23.02.1978. године у Суботици. Основну и средњу школу завршила је у Новом Саду.  Уметношћу се активно бави од 2000. године, а иконописом, као примарним правцем, од 2006. године.  Члан УПИДИВ-а од 2011., секција Декоративно сликарство. До сада је учествовала на већем броју групних изложби. Имала је једну самосталну изложбу икона 2014., у галерији Форма. Живи и ради у Новом Саду.

емаил: milicica.kovacevic@gmail.com
Фацебоок: Милица Ковачевић Иконопис

Каталог можете погледати на нашој Иссуу страници или у нашем БоxНет фолдеру.

Коментари нису дозвољени.