UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Milica Kovačević “Autoportret kao spoznaja duše”

upidiv-milica-pozivnica_800px

Izložba “Autoportret kao spoznaja duše” Milice Kovačević od 26. jula do 14. avgusta 2016. god. u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu.

Iz kataloga:
Autoportret kao spoznaja duše

Per aspera ad astra. Trnovit je put kojim prolazi ljudska duša u svom stremljenju ka beskonačnosti. Put unutrašnjeg razvoja nije ni malo lak. Onaj ko se usudi da živi, u potpunosti da živi, da bude ono što jeste i da sluša glas koji mu se obraća iz najudaljenijih dubina sopstvenog bića mora biti spreman da ponese težinu spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta, sukob između onog što je vidljivo i što nas okružuje i onog što je sasvim lično i što proističe iz mikrokosmosa koji svako od nas nosi u sebi.

Autoportret ovde predstavlja duboko prodiranje u unutrašnjost bića, otkrivanje želja, težnji i strahova, suočavanje sa onim što jeste, analiza onog što je bilo i stremljenje ka onom što će biti, a što je vođeno vizijom o tome šta je krajnji cilj.  Inspiracija je došla spontano, kroz sam proces pročišćenja duše.

Kao ikonopisac po krajnjem opredeljenju, želela bih da navedem svoje viđenje spone između ikone i autoportreta. Ikona oslikava dušu. Njena svrha je da pred nas iznese one čija je duša postala besmrtna, dok autoportret u sebi nosi dušu umetnika, koji je tamo prenosi onakvu kakva je bila u trenutku inspiracije. Stoga autoportret preuzima na sebe ulogu da iznese ono što čovek nosi u sebi, oslobađajući ga time težine koju sa sobom nosi životno iskustvo i pomažući mu da se postepeno vrati u stanje čistote uma i duše. Sve to čini deo jedinstvenog puta kojim svako prolazi u svojoj težnji za pronalaženjem smisla kao krajnjeg cilja ljudskog postojanja.


Biografija:
Milica Kovačević je rođena 23.02.1978. godine u Subotici. Osnovnu i srednju školu završila je u Novom Sadu.  Umetnošću se aktivno bavi od 2000. godine, a ikonopisom, kao primarnim pravcem, od 2006. godine.  Član UPIDIV-a od 2011., sekcija Dekorativno slikarstvo. Do sada je učestvovala na većem broju grupnih izložbi. Imala je jednu samostalnu izložbu ikona 2014., u galeriji Forma. Živi i radi u Novom Sadu.

email: milicica.kovacevic@gmail.com
Facebook: Milica Kovačević Ikonopis

Katalog možete pogledati na našoj Issuu stranici ili u našem BoxNet folderu.

Komentari nisu dozvoljeni.