UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Monografija Doru Bosioka “Self portrait”

7. maja 2015. godine u Matici srpskoj promovisana je monografija Doru Bosioka “Self portrait”. Na promociji autobiografije govorili su pored autora, Jugoslav Vlahović, karikaturista i ilustrator i Slobodan Ivkov, istoričar umetnosti i karikaturista.

U ime domaćina Matice srpske obratio se predsednik prof. dr Dragan Stanić, koji je izrazio zadovoljstvo što ova institucija ima čast da promoviše autoportret Doru Bosioka, značajnog likovnog umetnika, crtača, dizajnera, ilustratora i grafičara. Prva edicija Matice srpske objavljena 1982 do 1988. godine, bila je oslikana rukom Doru Bosioka i one su u paleti izdanja (od 1957. godine), a iz današnje perspektive izgledaju najlepše.

07052015_Grujic_bosiok 02

O opusu autora pričali su Jugoslav Vlahović i Slobodan Ivkov, koji su se složili da je Novi Sad imao velike i sjajne crtače poput Branislava Radoševića, Gradimira Smuđa, Šajtinca, Krčmara… Doru Bosioka. Svi oni bili su crtači, ali Bosiok je na neki način začetnik onoga što danas zovemo multimedijalnim umetnikom. Ova monografija puno znači za građenje kulture, jer ona u svojoj formi jeste autobiografija, monografija,porodični album, ispovedana proza, putopis i ima karakter leksikona savremenika.

07052015_Grujic_bosiok 04

Autor knjige se zahvalio svim promoterima ovog izdanja, naglasivši da mu je posebna čast, što se to dešava u matičinom zdanju,gde je proveo sedam godina svog radnog veka i ostao prijatelj kuće. U to vreme dobio sam pet nagrada “Zlatno pero Beograda”, tri nagrade “Zlatne forme” i nagradu “Stražilovo”.

07052015_Grujic_bosiok 05

Tekst i fotografije (Vlada Jovanović) preuzeti sa web sajta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i NS Hronike.

Komentari nisu dozvoljeni.