УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Монографија Дору Босиока “Селф портраит”

7. маја 2015. године у Матици српској промовисана је монографија Дору Босиока “Селф портраит”. На промоцији аутобиографије говорили су поред аутора, Југослав Влаховић, карикатуриста и илустратор и Слободан Ивков, историчар уметности и карикатуриста.

У име домаћина Матице српске обратио се председник проф. др Драган Станић, који је изразио задовољство што ова институција има част да промовише аутопортрет Дору Босиока, значајног ликовног уметника, цртача, дизајнера, илустратора и графичара. Прва едиција Матице српске објављена 1982 до 1988. године, била је осликана руком Дору Босиока и оне су у палети издања (од 1957. године), а из данашње перспективе изгледају најлепше.

07052015_Грујиц_босиок 02

О опусу аутора причали су Југослав Влаховић и Слободан Ивков, који су се сложили да је Нови Сад имао велике и сјајне цртаче попут Бранислава Радошевића, Градимира Смуђа, Шајтинца, Крчмара… Дору Босиока. Сви они били су цртачи, али Босиок је на неки начин зачетник онога што данас зовемо мултимедијалним уметником. Ова монографија пуно значи за грађење културе, јер она у својој форми јесте аутобиографија, монографија,породични албум, исповедана проза, путопис и има карактер лексикона савременика.

07052015_Грујиц_босиок 04

Аутор књиге се захвалио свим промотерима овог издања, нагласивши да му је посебна част, што се то дешава у матичином здању,где је провео седам година свог радног века и остао пријатељ куће. У то време добио сам пет награда “Златно перо Београда”, три награде “Златне форме” и награду “Стражилово”.

07052015_Грујиц_босиок 05

Текст и фотографије (Влада Јовановић) преузети са wеб сајта Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и НС Хронике.

Коментари нису дозвољени.