UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Diploma PRO

DP_pozivnica_1-copy

Međunarodna izložba diplomskih i master radova iz oblasti dizajna i vizuelnih komunikacija “Diploma PRO” od 20. decembra 2014. do 8. januara 2015. god. u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu.

Iz kataloga:

DIPLOMA PRO FEST

Pred nama je još jedan festival diploma i profesija primenjene umetnosti i dizajna.
Izložba završnih radova diplomiranih i master dizajnera grafičkih komunikacija, inženjera grafičkih komunikcija, dizajnera enterijer i dizajnera kostima, sa tri respektivne visoko obrazovne ustanove iz Republike Slovenije i Republike Srbije, ima za cilj predstavljanje stasale generacije mladih kadrova, koji su kroz projekte iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna prikazali svoj talenat i profesionalnu zrelost u rešavanju semantičkih, tehničkih i problema efektivnosti u procesu i metodu vizuelne komunikacije.

Radove karakteriše inventivnost prvenstveno u pristupu i otvaranju materije, istraživanju i iznalaženju rešenja problema. Mentori su de fakto otvori intrigantne oblasti istraživanja, a najbolje rezultate pokazali su oni koji pred otvorenim nisu ustuknuli. Fantastična je disperzija unutar oblasti ovom izložbom prikazana. Očito je da se u našim profesijama epistemološki gradi izuzetno saznanje koje zahvaljujući ovoj i sličnim smotrama imamo prilike da upoznamo i iskusimo. Svođenjem na ono što je zajedničko u izloženom, usuđujem se konstatovati da su naši kadrovi i mentori ne baveći se „navikanskim“ pristupima u uobičajenim rešavanjima zadataka oblikovanja kakvog predmeta ili propagandnog sredstva, u svakoj pojedinačnoj tezi pristupili iznalaženju sistemskog rešavanja problema. Ono što imamo priliku ovoga puta da iskusimo je introjekcija aktuelnosti i problema okoline u kontekstu oblasti ali i graničnih područja primenjene umetnosti i dizajna.

Razmena rezultata i iskustava na visokom akademskom nivou oduvek je podsticala samoprocenjivanje i umrežavanje, čime se jačaju veze i otvaraju mogućnosti uključivanja u tokove i upoznavanja sa mogućnostima tokova. Sa druge strane prijatnost oduševlјenja u susretima pruženim sa iskrenom naklonošću, velika je satisfakcija za naš pedagoški rad ali i rad našeg udruženja. Izložbe organizovane u profesionalnim strukovnim udruženjima umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera, mladim lјudima, diplomiranim i masterima, otvaraju vrata institucija i agencija koje se sa značajnijom pažnjom mogu upoznati sa ranim ali zrelim radovima, visokim dometima selektiranih, u ovoj generaciji, najboljih kadrova.

Uroš Nedeljković

 

Katalog izložbe možete pogledati na ovom linku ili u našem BoxNet folderu.

Komentari nisu dozvoljeni.