UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Dunja Branovački – Ilustracije

dunjab_600px

Od 22-25. septembra 2014. godine u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu otvorena je izložba ilustracija Dunje Branovački.

O izložbi:
Kada je svet još bio mlad a ljudi je bilo malo, u zimskim noćima koje su se činile beskrajne, priče su se pričale da bi se objasnila ta daleka i bezlična prostranstva, nepoznati prostori koji se nalaze sa druge strane ograde, mesta u kojima obitavaju oni nepoznati drugi.

To je bilo pre.

Naša civilizacija teži tome da mnoge stvari svede na broj, tabelu, liniju, statistiku. Ima sve manje nedirnute prirode i misterija, sve više puteva i mašina. Dospeli smo u drugu krajnost u kojoj se sve može izmeriti, analizirati, definisati.

Zamišljam da postoji jedna imaginarna skala. Na jednom kraju je realnost, na drugom kraju su snovi. Ovde preteže Apolon, tamo Dionis. Lanac supermarketa nasuprot rosi u paukovoj mreži i pticama koje lete na jug. Ne može se živeti ni u jednoj od ovih krajnosti, potrebna je ravnoteža.

Moja misija je da naspram svake fabrike postavim neko fantastično biće, naspram parkinga delić začarane šume, da radim na postizanju ravnoteže između imaginarnog u stvarnog u ljudima. Zato ilustrujem bajke.

Biografija ukratko:
Dunja Branovački rođena je 1985 godine u Senti. Pohađala je srednju školu za dizajn ‘Bogdan Šuput’ u Novom Sadu. Osnovne i master studije grafičkog dizajna završila je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn. Bavi se ilustracijom.

Katalog izložbe možete pogledati na ovom linku ili u našem BoxNet folderu.

Komentari nisu dozvoljeni.