UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Milena Sredojev

Kukokvak ili iscrtavanje pameti

Crtanje kuka i kvaka nije neka velika mudrost. Tako barem izgleda na prvi pogled. Za početak je potrebno da se razdvoje pojmovi. Šta je kuka i naročito šta je kvaka. Mada i ovo izgleda lako, na kraju se pokaže da ni ovo nije baš naivno pitanje. Jer kuka može da izigrava kvaku, ako je majstor dobro utegne, a svaka kvaka jedva čeka da bude kuka i da se o nju neko zakači. Mada se i kuka i kvaka potežu rukom to nipošto ne znači da su one kao poručene za potezanje. Ne, one se ne daju tek tako, svaka od njih hoće da ima pravo na sopstvenu autonomiju. Mada sila Boga ne moli ipak lepa reč i gvozdena vrata otvara. To dalje znači da za crtanje kuka i kvaka ne pomaže lupanje olovkom po papiru. Potrebno je puni ljubavi da se prepoznaju tajni znaci i veze između kuka i kvaka, između ovoga i onoga, između tamo i ovamo, između jeste a naročito kada nije.

Milena Sredojev je završila višu ravničarsku školu za prepoznavanju poruka sakrivenih između kuka i kvaka. To je tanani prostor u kome predmeti i pojave hoće da se presvuku i da izađu među ljude u novom Vizuelnom identitetu. Poneki od njih hoće i da imaju novi Image. MIlena njih odmah uzme pod svoje i nacrta im novi lik. Predmeti i pojave se ne bune. Oni izgledaju modernije, mada neki misle da su samo lepši. A pošto o ukusima ne treba diskutovati to na kraju dođe da predmeti i pojave jedva čekaju da se javno pojave i (po)kažu prisutnom građanstvu kako je težak put od predmeta i pojava do kuka i kvaka.

Kada se na Akademiji za propulzivno iscrtavanje pameti bude odlučivalo o njenom statusu, ja ću većinom glasova doneti odluku da se ona odmah primi, a potom i unapredi u dopisnog člana iz Kikinde, sa pravom da se ona sa time ne složi, što je priznaćete, demokratska odrednica. To dalje znači da će ona nastaviti da traga za predmetima i pojavama i da ih uteruje u kuke i kvake, što je priznaćete, prava umetnost.

Radomir Vuković

Komentari nisu dozvoljeni.