UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Lazić, Kosednar i Rabasovića – “Znak i znakovito”

Izložba “Znak i znakovito” Nenada S. Lazića, Bernarda Kosednara i Borisa Rabasovića od 17. do 29. septembra 2019. godine u prostoru Galerije Forma, Ilije Ognjanovića 3 u Novom Sadu.

Iz kataloga: Znak i znakovito

Činjenica je da danas živimo u svetu komplikovanih odnosa koji obuhvataju tradicionalne oblike komunikacije zasnovane na kapitalističkim oblicima mišljenja, ali i avangardne, društvene, tehnološki utemeljene preobražaje čije posledice u oba slučaja stvaraju potrebu za koordiniranom navigacijom od strane pošiljaoca poruke. U takvoj “komplikovanoj” današnjici, u kojoj vlada vizuelni aspekt društvene egzistencije, ova vrsta navigacije je od velike važnosti za opstanak primaoca poruke koji, hteo to ili ne, zbog okolnosti trenutka, mora podjednako da obitava u prostoru realnog i virtuelnog, odnosno proširenog aspekta realnosti.
U tom pogledu, mi danas sve više govorimo o dizajniranju stvarnosti kao o vrsti platforme čiji smo sadržaj sami stvorili (i kreatori i korisnici) i koju i dalje sami oplođujemo svojom ingenioznošću, koristeći različite raspoložive resurse iz arsenala društvenog dogovora.
Iz predočenih razloga moramo se zapitati: ko su dizajneri koji ovom mehanizmu, uobličenom u opšteplanetarnom projektu “Nove stvarnosti” (nazovimo ga tako), pružaju smisao u segmentu vizuelnog komuniciranja?
Na primeru izložbe pod nazivom “Znak i znakovito” dobijamo odgovor na postavljeno pitanje u vidu sinteze rada tri stvaraoca čiji opus ne priča priču o znaku kao o prosto estetskoj komponenti stvarnosti, već o znaku koji obuhvata i ikoničku i metaforičku komponentu prikazivanja sveta. U tom smislu, znakovi koji je izložio dizajnerski trojac Lazić – Kosedner – Rabasović, proizvedeni su s namerom da ispune funkciju doslovnog i nedoslovnog prikazivanja sveta, kako onog prirodnog, tako i onog tehnološki ustrojenog. Neko bi se mogao zapitati, kako je moguće pomiriti ove krajnosti u jednom tako jednostavnom obličju kakav je znak? Rekli bismo da je realizacija ove težnje složena, ali i izvodljiva. Pažljivim posmatranjem moguće je zapaziti potrebne komponente u stvaralačkoj ličnosti ovih autora čiji kapaciteti objedinjavaju širinu dizajnerske percepcije sveta oko sebe i prirodnu sklonost ka redukciji toga sveta na osnovne oblikovne elemente, ali i potrebnu mentalnu sposobnost za uranjanje u tehnološku stvarnost, u zaboravu od sebe.
Iz tog razloga smo mišljenja da je ova izložbena postavka po svom karakteru više od likovnog događaja. Ona predstavlja i jednu studiju kulture koja treba da nam otkrije na kom se evolutivnom stadijumu nalazimo kao civilizacija, a moguće je i u kom pravcu idemo. A taj pravac je delimično dokučiv i to onoga trenutka kada nam misao prekine zvonjava pametnog telefona ili zvuk poruke novopristiglog imejla i kada se pred nama upali čitava jedna vaseljena znakova i piktograma.

Dr Zdravko Rajčetić,
teoretičar umetnosti i medija

Kratke biografije

Nenad S. Lazić
Rođen 1974. godine. Član UPIDIV-a od 1997. godine. Završio Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, smer Dizajn grafike (1993). Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Likovnom odseku Grupa za grafičke i vizuelne komunikacije (2002). Od završenih studija do danas aktivno se bavi grafičkim dizajnom i izlagačkom delatnošću. Dobitnik osamnaest nagrada iz oblasti grafičkog dizajna, učestvovao na više od sedamdeset grupnih izložbi i realizovao šest samostalnih izložbi.

Kontakt: office@lazich.info, www.Lazich.info, Behance

Bernard Kosednar
Rođen 1986. godine u Zrenjaninu. Završio Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiju umetnosti u Novom Sadu gde je završio i master studije na smeru Plakat (2012). Aktivno se bavi grafičkim dizanom.

Kontakt: bernardkosednar@yahoo.com, Behance

Boris Rabasović
Rođen 1989. godine u Užicu. Diplomirao na Fakultetu tehničkih nauka na Odseku za grafičko inženjerstvo i dizajn (2014). Aktivno se bavi grafičkim dizanom.

Kontakt: boris.rabasovic@gmail.com, Behance

Katalog izložbe možete pogledati na Issuu ili u našem BoxNet folderu.

Sa otvaranja izložbe:

Komentari nisu dozvoljeni.