Дуња Брановачки „Инсектаријум“

Дуња Брановачки „Инсектаријум“

Изложбу Дуње Брановачки „Инсектаријум“ можете погледати  од 9. до 28. новембра 2021. године, у галерији „ФОРМА“ Илије Огњановића 3, Нови Сад.

Формално отварање изложбе је у среду 10. новембра 2021. у 19 часова, уз придржавање епидемиолошких мера које је прописала Владе Републике Србије.

Из каталога:

„Инсектаријум“

Инсектаријум  је резултат истраживања идеје природњачких збирки и кабинета чудеса, али са нарочитим нагласком на микрокосмос инсеката. Ово визуелно истраживање дотиче се неколико занимљивих питања: људска потреба за сакупљањем и поседовањем, фасцинација симетријом и мноштвом, репетицијом и варијацијом, редом, организацијом и арабеском. Подела између стварних и измишљених инсеката губи смисао, инсекти у симбиози са биљкама чине се једнако могући као и инсекти који попримају изглед листа или гранчице. Пратећи траг Марије Сибиле Мериан, Ернста Хекла  и Албертуса Себе, ове илустрације реалних и измишљених инсеката граде свет нежних листова и крила, ножица, пипака, хитинских оклопа и цвећа.

Постоји  нешто утешно у идеји природњачке збирке, која је по самој својој природи коначна и прегледна а у исто време нуди нам могућност да се дивимо лепоти и разноврсности природних облика. Инсекти, семење, пупољци и гранчице, издвојени из свог природног окружења и обједињени у тематске целине добијају нови значај. Организовани вешто и са пажњом, приказујући у најбољем светлу карактеристике својих врста, инсекти у редовима у колонама задовољавају нашу тежњу да у наизглед хаотичном свету који се константно мења, на тренутак нешто буде јасно и предвидиво. 

Свет  инсеката је пун дивне разноврсности коју на коју ретко обраћамо пажњу у свакодневном животу. У природи ретки, мали, брзи и неухватљиви, поједини инсекти откривају тајне својих тела тек под великим увећањем. Облик и боја лептирових крила, начин на који се на сунцу пресијава оклоп тврдокрилаца, компликована а јасно организована мрежа крила вилиних коњица, рогови јеленка, бумбари, пчеле радилице, осе градилице, градови мрава са својим хијерархијама, ројеви скакаваца, неуморни скарабеји, бубамаре, очи састављене од мноштва малених окаца, трептаји свитаца у ноћи – цео тај фасцинантан свет нуди обиље визуелних информација и инспирације. Одрасле јединке неких инсеката живе толико кратко да и немају у потпуности развијена уста (на пример Атлас мољци или Тиски цвет). После драматичне метаморфозе од ларве или гусенице преко лутке до одрасле јединке, засијају на тренутак као живи драгуљи, и нестају. Ако на ову листу додамо и скоро магичну способност мимикрије коју неки инсекти поседују, а која им помаже да се савршено уклопе међу лишће и гране разног биља, добијамо широко поље могућности за визуелни експеримент и игру.

Дуња Брановачки
Аутор узложбе

Дуња  Брановачки (1985) Основне и мастер студије завршила је на Академији уметности у Новом Саду. У својим радовима проучава стварна и измишљена чудовишта, природу, збирке, маске, визуелне листе и кабинете чудеса. 

Члан  УПИДИВ-а од 2014. године

instagram @greenbestiary

Каталог изложбе можете погледати на ISSUU или у нашем BoxNet фолдеру.

Са отварања изложбе: