УПИДИВ | Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине | Ассоциатион оф Апплиед Артс Артистс анд Десигнерс оф Војводина

Докторати у прози – У ПОТРАЗИ ЗА КРИСТАЛНИМ ПЕХАРОМ

У четвртак 2. фебруара 2017. одржана је промоција издања „Докторати у прози: Илустроване приче” у просторијама ЕУ инфо центра у Београду. УПИДИВ је поносан што је један од одабраних аутора, чији је докторат представљен у овој збирци илустрованих есеја, наш члан, ванредни професор Факултета техничких наука у Новом Саду, др Урош Недељковић. Тема његовог доктората „Универзално писмо, модернистичка утопија или савремена комуникацијска потреба”, поред још десет одабраних тема, сматра се друштвено значајном, али и занимљивом.

Прегледајући објављена истраживања у Србији у протеклих пет година, уредници издања су трагали за одговором на питање: за кога се пише докторат? Као резултат настала је збирка одабраних есеја о докторатима из различитих области са „јасном намером да у јавности отвори тему доктората – монументалног, а у каријери једног истраживача вероватно најмање читаног рада”. Тако је могуће упустити се у истраживање друштвених мрежа методама физике комплексних система, студија генетичке основе Паркинсонове болести у Србији, као и друге теме из области јавних финансија, развојне психологије, етике, компјутерске дијагностике, прехрамбене технологије, енергетике, правне историје, урбанизма и типографије.

Како би садржај додатно приближили јавности, уредници књиге одлучили су се да позову 11 илустратора из пет земаља који су сваком есеју о докторату дали посебан визуелни печат. Докторат нашег професора др Уроша Недељковића добио је изузетну илустрацију доследну садржају његовог доктората. Аутор илустрације Немања Јехличка овде се визуелно „нашалио” и персонификовао слова указујући на чињеницу да слова имају свој лик и да, поред вербалног садржаја, са нама комуницирају кроз своја семантичка обележја.
Поред несвакидашњег визуелног и сазнајног искуства, сваки од аутора ових занимљивих истраживања је за књигу „Докторати у прози: илустроване приче” написао кратак коментар или анегдоту инспирисану сопственим искуством писања докторске дисертације. Стога, позивамо вас да се упустите у докторандску пустоловину и приуштите својим чулима монументално искуство.

Уредници књиге и аутори свих 11 есеја су Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке. Књигу је уметнички опремила Милена Савић, арт директорка часописа Елементи. Илустрације су дело 11 илустратора из пет земаља: Александар Савић, Ивана Бугариновић, Имелда Рамовић, Милена Савић, Милица Голубовић, Моника Ланг, Немања Јехличка, Око, Ромуалдо Фаура, Роиал Студио и Хедоф.

(ВИДЕО) Погледајте којих је то 11 доктората инспирисало ново ЦПН издање ”Докторати у прози: илустроване приче”

Монтажа: Бојан Живојиновић (Тајмлајн продукција)
Музика: Саша Ранковић

Линкови: Елементаријум, Данас, Центар за промоцију науке

Коментари нису дозвољени.