UPIDIV | Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine | Association of Applied Arts Artists and Designers of Vojvodina

Regionalni konkurs kompanije Metalac “NOVE USPOMENE”

nYoM4XuMHW

Kompanija Metalac, organizacija Mikser i Balkanska dizajn mreža raspisuju regionalni konkurs NOVE USPOMENE / NEW MEMORIES za redizajn kultnih modela posuđa i njihov novi život u savremenom kontekstu.

Gotovo sva domaćinstvа na teritoriji bivše Jugoslavije, a mnoga i u regionu,  posedovalа su kultne komade posuđa. Neki od tih komada su bili vredni svadbeni pokloni, neki su nosili pozdrave i bili uspomena na lepa putovanja, drugi su nas asocirali na omiljene poslastice i vezivali za drage članove porodice i važne događaje.

Zajednički imenitelj tih uvek prisutnih, svakodnevnih predmeta u našim domovima, su šerpice i lončići za mleko koji nas podsećaju na detinjstvo, kao i džezva za kafu čiji arhetipski oblik priziva miris omiljenog aromatičnog napitka naših majki, komšinica i baka koje su nas odgajale.

Ubrzavanjem života, menjaju se i kućne navike, odnos prema domaćinstvu, porodici, zajedničkim i ličnim ritualima, ali i motivi / poruke koji komuniciraju sa našim emocijama ili koje želimo da komuniciramo sa drugim  ljudima.

Šta danas obeležava naše dragocene trenutke? Šta nas ispunjava, povezuje, čini zadovoljnim? Koji su naši simboli, poruke, junaci? Šta želimo da očuvamo, a šta da menjamo? Ko smo, odakle dolazimo, kuda idemo? Šta je to što svi međusobno razumemo? Šta želimo da pamtimo, kakve nove uspomene želimo da stvaramo? Šta će drugi pamtiti o nama, podneblju, kulturi, znamenitostima, ljudima? Šta bismo želeli da ponesu kao uspomenu o nama.

Konkurs „Nove uspomene“ ima za cilj redizajn postojećih kultnih Metalčevih proizvoda za svakodnevnu upotrebu kroz savremen pristup komunikacijama, predlogom novih kolornih šema (podloge i grafičke aplikacije) i dekora na ponuđenim formama, tj. aplikacijama savremenih grafičkih rešenja (grafičkih simbola, tekstualnih ispisa, paterna, itd), kao i kroz dizajn inovativnih aksesoara (dodataka, drški, navlaka, podmetača, poklopaca od različitih materijala) koji bi postojeće proizvode na inovativan način adaptirali novim namenama i zahtevima savremenog načina življenja i stilu komunikacije, čuvajući i obogaćujući vrednost originalnih komada.

Predmet konkursa su postojeći klasični modeli  iz portfolija emajliranog posuđa Metalac čije forme i dimenzije možete pronaći u katalogu na ovom linku. Zadatak konkursa je osmisliti čitavu kolekciju koja sadrži najmanje 5 artikala iz ponuđenog portfolijaRešenja je potrebno grafički prikazati putem skica, fotomontaže ili 3d simulacija, koristeći najmanje 5 modela po izboru iz kataloga kao osnovu. U slučaju primene grafičkih aplikacija na posuđe, potrebno je poštovati tehnička organičenja u dimenzijama dekora (grafičkih aplikacija) koja su data u katalogu za svaki model i veličinu u mm.

Stručni žiri u sastavu:
Ivana Borovnjak, industrijski dizajner (Hrvatska)
Nikola Radeljković, industrijski dizajner (Hrvatska)
Slavimir Stojanović, grafički dizajner (Srbija)
Slobodan Jovanović Coba, grafički dizajner (Srbija)

Metalac tim:
Aleksandar Marković i Nadica Vujić Mitrović

Mikser tim:
Maja Lalić, arhitekta, kreativni direktor Mikser House-a
Jelena Matić, dizajner, profesor na Šumarskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu
direktor Talent zone Mikser festivala

će posebno vrednovati odnos savremene grafičke i koloritne intervencije prema nasleđenoj klasičnoj formi i inovativnu adaptaciju originalnog proizvoda u savremenom kontekstu, kroz primenu dodatnih aksesoara. Predlozi intervencija moraju ostati u okvirima izvodljive proizvodnje (postojeći oblici i tehnologija emajliranja posuđa, primena grafičkih aplikacija poštujući ograničenja u dimenzijama dekora za svaki model i njegovu veličinu data u katalogu putem linka u odeljku “Predmet konkurs”, izrada dodatnih aksesoara od drveta, tekstila, kartona, itd). Posebno će se vrednovati rešenja koja se svesno odnose prema očuvanju prirodne sredine i racionalizaciji procesa proizvodnje.

Konkurs je otvoren od 4. juna do 10. septembra 2015. godine, za sve zainteresovane dizajnere sa teritorije jugoistočne Evrope. Učesnici mogu biti individualni autori ili grupa autora. Svaki aplikant može prijaviti više radova.

Učesnici će moći da se registruju i dostave svoje radove popunjavanjem elektronskog formulara na www.metalac.mikser.rs do 10. septembra 2015. u ponoć.

NAGRADE:  

I nagrada
–      Novčana nagrada* (800 evra)
–      Izrada uzoraka i poklon set za autora
–      Proizvodnja limitirane kolekcije i prodaja u „Balkan Design Store“- u Mikser House-a
–      Izlaganje prvonagrađenog seta na Sajmu u Frankfurtu februara 2016. godine
–      Trodnevna stručna praksa u fabrici emajliranog posuđa u G. Milanovcu o trošku Metalca

II nagrada
–      Novčana nagrada* (600 evra)
–      Trodnevna stručna praksa u fabrici emajliranog posuđa u G. Milanovcu o trošku Metalca
–      Izrada uzoraka tj. poklon set za autora
–      Izlaganje drugonagrađenog seta na sajmu u Frankfurtu februara 2016. godine
–      Proizvodnja limitirane kolekcije za prodaju u „Balkan Design Store“- u Mikser House-a

III nagrada
–      Novčana nagrada* (400 evra)
–      Trodnevna stručna praksa u fabrici emajliranog posuđa u G. Milanovcu
–      Izrada uzoraka tj. poklon set za autora
–      Izlaganje trećenagrađenog seta na sajmu u Frankfurtu februara 2016. godine
–      Proizvodnja limitirane kolekcije za prodaju u „Balkan Design Store“- u Mikser House-a

Specijalna priznanja:
–       Jednodnevna poseta Metalcu  u organizaciji Mikser House-a i Metalca
–       Vredan poklon set posuđa Metalac

Dodatne nagrade za sve nagrađene:
Izložba „Nove uspomene“ najboljih radova pristiglih na konkursu – Mikser House, oktobar 2015.
Promocija limitirane kolekcije „Nove uspomene“, početak prodaje u „Balkan Design Store“- u Mikser House-a, decembar 2015.
Izložba „Nove uspomene“ na Mikser Festivalu, јun 2016.

Formular za prijavu možete popuniti na sledećoj adresi http://metalac.mikser.rs/

DODATNE INFORMACIJE: metalac@mikser.rs

 ORGANIZATORI:
Mikser Association                                    Metalac                                 Balkan Design Network

www.mikser.rs                            www.metalacposudje.com          www.balkandesignnetwork.org

Preuzeto sa Mikser House.

Komentari nisu dozvoljeni.